De la Leonida la Iisus

0 Flares 0 Flares ×

Fac trimitere aici la un post de pe un forum, nu neaparat pentru ca as fi de acord, ci pentru ineditul ideii lui LaLiLuLeLo:

Leonida a fost un conducator care si-a cucerit “eternitatea” printr-un “seppuku” bine instrumentat, ori sa transformi un “sinucigas” intr-un erou e o mare prostie, din pacate tot prostia asta au facut-o si cei care l-au prezentat pe Iisus drept Mesia, el ne fiind altceva decat un individ care si-a pregatit pas cu pas sinuciderea.”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

8 thoughts on “De la Leonida la Iisus

 1. oarecare

  si-ar fi fost mai bine pentru generatiile viitoare (vorbim despre grecia) daca ar fi plecat capul si-ar fi pus la picioarele lui xerxes tot ce detinea ?
  e erou pentru ca a murit pe campul de batalie sau pentru ca a refuzat sa-i fie calcate in picioare credintele despre libertate ?
  e erou pentru ca a murit pe campul de batalie sau pentru ca a plecat sa lupte si-a incercat (si-ntr-o oarecare masura a reusit) sa castige timp pentru a obtine o hotarare favorabila trimiterii intregii armate impotriva lui xerxes ?
  sa ne gandim totusi ca intr-un final xerxes a fost invins de athenieni pe mare , apoi de greci si spartani la plateea si-a fost nevoit sa abandoneze campanie.
  voila ! retoric va-ntreb.

  Reply
 2. adrian ciubotaru Post author

  da, totul tine de o anumite interpretare. Lipsit de sensul Invierii si jertfirii pentru pacatele oamenilor, actiunea lui Iisus pare o sinucidere regizata. La fel, fara sensul oferit de ciobanul moldovean, pasivitatea lui poate parea gestul unui pampalau.
  Problema mea este cine ofera sensul, cine ofera un sens legitim, exista doar un singur sens legitim? O comunitate larga de-a lungul catorva milenii poate legitima de la sine jertfa cristica?

  Daca observ o tentativa de viol si intervin, iar cei trei vlajgani ma injunghie cu un cutit, actiunea mea denota un eroism civic sau o lipsa de realism in estimarea raportului de forte (eu si ei trei)?

  Reply
 3. Mihaï

  nu e doar un sens al invierii, nu e simbolic, daca ar fi doar simbolic nu ar fi existat azi crestinism

  intrebarea e mai simpla, si e valabil pentru orice individ din orice de larga comunitate: Adevara a Inviat?

  Reply
 4. Petre barde usa

  MINTEA atat cat Mai am i-mi dicteaza sa fiu REALIST si logic cu mine insu-mi. DACA INDEPPLINESC aceasta conditie sper sa fiu inteles si de altii. AM 77 ani iar ADRIAN CIUBOTARU este tanar si first o SOMITATE in literatura si lectura universala. BUN SA SE INTREACA CU ORICINE. PLUS CA PARE MODEST, si UNIVERSAL. I-MI PLACE ca sa fiu putin IRONIc fara sa fiu necuviincios , ca orice descendent de MACEDUNA- [DUNA=DUNAREA, Donia este o evolutie] like: TOMA CARAGIU, CARAMITRU, CARAGIALE ,STERE POPOVICI, branislav NUSHI[ch] GE, VRAKA, etc. dl ADR CIUBOTARU- NU M-A CONVINS DE LOC pe mine SELF CONVIS,ca ateu ca Isus a urmarit sa se sinucida fara sa ofere argumente : CU CE SCOP ? sa CORECTEZE , LACOMIA MANDRIA, LUMII care SUNT IN GENELE OAMENILOR ? ? SI- copii nu cred asta. DAR UN LUCRU CONVINGE PE ORICINE ca ISUS ca orice CLEAR VOIANCE, stia ca va muri si ca nu va zbura in CER in CAMASA DE NOAPTE cum l-au pictat RENASCENTISTII, IN LOC DE COSTUM “NASA” Dar sa lasam astea. ISUS A MURIT , cu o PROMISIUNE, DESARTA, sa nu o numesc altfel ca jignesc multi credinciosi : CA IARASI VA VENI, SA JUDECE , bla,bla,bla. MORTII,…… CATE VA MII de MILIARDE-sau milioane de miliarde.dela spusele luui CODREANU A NENOROCIT MII DE LEGIONARI, cu invierea mortilor DAR SA LASAM si ASTA !ISUS A spus ca se va intoarce sa JUDECE. vii si morti…”LA SFANTUL ASHTEAPTA”.. MINCIUNA MONSTRUOASA cu scopp de MANIPULARE NAIVA,lansata de PRIMUL EPISCOP EUSEBIO- a makedonului CONSTANTIN CEL MARE care si-a ucis sotia pt adulter si s-a incoronat cu RELENA MAMA NU SOTIE, nascut la NISH inainte de venirea SERBILOR.MINCIUNA nepotrivita NICI pt acele vremuri , chiar daca a aavut SUCCES, POZITIV -antiislamic la sute de ani dela lansarea oficiala- A MANIPULARILOR si a alungat pe arabi din SPANIA, MINCUIUNILE SUNT CRIME DE NEIERTAT, iar pagubile au fost mult mai mari ca BENEFICIILE.STALIN care tot DRAC a ramas, a urmat- SEMINAR THEO , a fost TOTUSI realist cand a demolat FAIMOASA catedrala A MANTUITORULUI “GOSPODIN IESUS HRISTUS.” DE LANGA KREMLIN. Recomand BOR [ cea dela bucuresti] nu dela moscova sa REFACA pe cea demolata de STALIN, in locul celei PLANIFICATE LA BUCURESTI PT MANTUIREA NEMULUI [POPESC] planificata de patriarhul MIRON CRISTEA IN 1938 in timp ce APROBA ca sef BOR, UCIDEREA naivului FANATIC cu studii la Grenoble, C. -CODREANU…. MAI REALIST a fost CEAUSESCU care si-a inmormantat parintii crestineste fara PARADA SI EXCESE pt MOTSA& MARIN.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *