Consolarea neputinţei de a schimba ceva

0 Flares 0 Flares ×

O mare parte din inteligenţa pe care o deţinem este folosită pentru a critica şi a-i taxa pe alţii. O mare parte din inteligenţa pe care o deţinem este irosită în ironii, subtilităţi şi băşcălii. Spun toate acestea pentru că am impresia că România este plină de oameni subtili care nu fac nimic.

Înţeleg că am crescut cu ideea că ironia este semn de inteligenţă, însă uităm că autoironia este cu adevărat semnul maturităţii. Văd mulţi oameni glumeţi şi flexibili cu cei din jur, însă foarte serioşi şi rigizi când e vorba de o glumă despre ei înşişi.

Dacă e să aleg o trăsătură românească care îmi displace, băşcălia ar fi aceasta. Consider că băşcălia este de cele mai multe ori debuşeul oamenilor laşi şi consolarea celor care nu pun mâna, însă ştiu să facă mişto. Pierduţi între atâtea vitejii stilistice, cei mai mulţi dintre cei băşcălioşi uită să mai facă ceva.

Băşcălia este consolarea neputinţei de a schimba ceva.

Sunt oameni care lasă în urma lor doar prilejuri de a fi isteţi în orice ocazie. Dacă ne gândim bine, a face băşcălie de ceva, de orice este un lucru foarte uşor ţinând cont că trăim într-o lume imperfectă. E simplu, e la prima mână să faci mişto când peste tot ţi se oferă ocazia.

În multe cazuri, ironia este lenea de a schimba ceva, este doar oglindirea subtilă a unei situaţii care merită schimbată. Politicieni ironici, bloggeri care o dau cu boltă, mucaliţi şi băscălioşi, toţi mi se par că se înscriu în următoarea poveste tipic românească. Într-un sat, în urma înfundării şanţurilor, ţăranii se adună şi dezbat soluţiile şi propunerile pentru remedierea a situaţiei. După multe ore, concluzia este unanimă, nu se poate face nimic. Mai o glumă, mai o băşcălie şi ţăranii pleacă acasă după ce au aruncat chiştoacele în şantul deja înfundat.

Ce se pierde prin excesul de ironie este simplul fapt că, dacă vrei să schimbi ceva cu tot dinadinsul, ai cu cine.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

8 thoughts on “Consolarea neputinţei de a schimba ceva

 1. jez

  nu iti face griji, si bascalia e o lectie de viata. ni se intampla tuturor, chit ca o facem in scris, cu glas tare, sau doar in mintea noastra, chiar daca ulterior o regretam sau nu. mi s-a intamplat de atatea ori sa zic ca “mie nu mi s-ar intampla asa ceva”, ca “eu nu o sa fac niciodata asa”, “eu nu o sa fiu niciodata asa”. si toate remarcile “subtile” s-au intors fix impotriva mea, pe masura. o palma data de destin. daca nu putem invata altfel, poate e bine din cand in cand sa ne credem sus pe meterez, dupa care viata sa ne dea un sut si sa ne trezim fix in genune. poate asa vom intelege ca “asa nu”

  Reply
 2. Nebunia

  Nu stiu daca neaparat ai cu cine… ca aia e, ca nu prea ai cu cine cand toti sunt pusi pe ‘bascalie’, insa poti sa faci ceva si de unul singur si poti sa incerci sa aduni oameni in jurul tau si sa-i motivezi, ideea e ca daca vrei sa schimbi ceva cu tot dinadinsul, poti s-o faci si singur… de multe ori e singurul mod in care poti s-o faci…

  Reply
 3. Rudolph Aspirant

  WARNING, ca e comentariu LUNG, ca ma simt PROVOCAT !

  1. eu nu as desconsidera chiar asa in mod total mecanismul defensa de aur impotriva anxietatii numit “umor”; sarcasmul de obicei insa denota furie interioara (manie, anger), dar unii generalizeaza asta chiar la intreg spectrul umorului…mie personal nu mi se pare chiar asa, insa recunosc ca este posibil sa ma insel; inca o data, defesele impotriva anxietatii, prima oara descrise de Anna Freud, fiica dr. Sigmund Freud, descrise de dr. George Vaillant, ca sunt mai usor de inteles clasificate astfel de dansul:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Defence_mechanism#Vaillant.27s_categorization_of_defence_mechanisms

  http://en.wikipedia.org/wiki/George_Eman_Vaillant

  2. ironia este chiar “wit” (“esprit”)…doar a avut si el o “epoca de aur” la Versailles (desi, bineinteles “wit” ul politicienilor nu are chiar aceeasi savoare cu cel al lui Francois Marie Arouet:

  http://www.youtube.com/watch?v=GiioSWljp-0 , din filmul http://en.wikipedia.org/wiki/Ridicule

  http://en.wikipedia.org/wiki/Voltaire

  A existat si o piesa de teatru, ecranizata si intr-un film, numita “Wit”:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Wit_(play)

  http://www.youtube.com/watch?v=CoNDpg8IquA

  3. nu toti umoristii sunt ironisti, unora nu le reuseste decat satira, celor mai multi, din pacate doar sarcasmul (dupa parerea mea); dintre cei contemporani, mie imi place ironia insotita de autoironie a lui David Sedaris:

  http://en.wikipedia.org/wiki/David_sedaris

  http://www.youtube.com/watch?v=UCUHTDrca4s

  4. eu abia aici in Norvegia mi-am dat seama pe viu si pe pielea mea ce diferit este umorul din punct de vedere cultural de la o cultura la alta, si ce GREU este sa il folosesti in mod terapeutic sau influential cand conversezi cu oameni de alta cultura; pt. societatea contemporana sunt relativ putine genuri care sunt totusi mai larg acceptate si cat de cat “traductibile”…acestea ar fi poate bancurile cu blonde…desi totusi nu le-as recomanda in mediu corporatist scandinav, mai ales rostite de un balcanic asa proaspat aterizat din avion (adica in primii 7 ani dupa sosire !), iar din punct de vedere terapeutic nu au mare valoare, desi pot fi folosite eventual la formarea unor aliante in anumite contexte, si eventual de tatonare interogativ-evaluativa in altele.

  5. Nu as da cu piatra chiar in toata societatea din Romania; plus ca exista totusi o diferenta intre societatea reala si paginile de Social sau Societate din ziare. (Nu mai zic de ce e on-line, inclusiv eu si voi !). Eu personal consider Romania inca imatura, in dezvoltare, asa cam la o varsta generala medie de 13,3 ani, dar tineti cont ca tot eu personal nu am dat nici unei tari din lume mai mult de 20 de ani ! Tot eu personal am determinat, si am mai zis-o in public, ca Romania NU are probleme semnificative de patologie de personalitate pe axa II (de diagnostic pe 5 axe !), dar pe axa I are probleme de ajustare asemanatoare unei femei aflata intr-o relatie mai indelungata cu un barbat betiv si fustangiu care ii mai trage cate o data si cate o bataie…nu e insa vorba de abuz foarte violent cronic la nivelul intregii Romanii (de batai zilnice sau, Doamne fereste, de viol marital, deci atentie sa nu exageram cu perspectivele feminismului contemporan mai extrem…re. feminism potrivit Romaniei actuale, recomand chiar recapitularea ca tema de vacanta a vocabularului si a povestii sufragetelor europeene si americane, ca Romania nu e inca pregatita sa intre pe affirmative action, oricat de tare ar dori unii sa accelereze acest proces…in general NU este bine sa fortezi dezvoltarea anumitor etape inainte ca persoana sau societatea sa fie pregatita in mod real sa le atinga, ca am vazut eu ce se poate intampla din cauza asta si pe alte cazuri…si sa nu uitam ca suntem totusi pe langa, daca nu chiar strict curent, in Balcani)…

  6….desi tin sa scriu, vorbind acum cat se poate de serios si cat de putin filozofico-politic, si revenind cu picioarele complet pe pamant, ca abuzul cronic violent al femeilor de catre barbati cel mai adesea alcoolici ESTE intalnit in mod cat se poate de REAL si de concret in Romania contemporana destul de frecvent, din pacate, si nu exista inca multe mecanisme de ajutor, sau macar de EDUCATIE al populatiei generale despre co-dependenta in general si despre mecanismele legale si de aparare care, desi inca firave si dinn pacate prea putin concret practic accesibile inca mai ales pe zonele rurale, TOTUSI EXISTA

  http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2010/eur/154446.htm ).

  7. Eu ce pot sa fac decat sa recomand INCA O DATA si aici la TOATA lumea, femei si barbati, sa mai citeasca despre co-dependenta, si sa ajute la extinderea retelelor de Al-Anon si Alateen in Romania.

  http://www.recovery-man.com/coda/symptoms.htm

  http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Anon/Alateen

  http://www.al-anon.alateen.org/

  http://www.al-anonuk.org.uk//

  http://www.al-anonestore.org/source/Orders/index.cfm?section=unknown&task=1&CATEGORY=DOWNLOADS&DESCRIPTION=Free%20Downloads&CFTOKEN=93504595&continue=1&SEARCH_TYPE=find

  Astea nu pot fi decat initiative de tip voluntar individual sau de grup restrans, sau de NGO. Nu costa bani multi, poti sa obtii si ajutor logistic pe plan international destul de usor, doar sa ceri.

  8. NU te poti astepta in mod realist sa “vina” “statul” si sa rezolve toate problemele astea sociale, sau sa propuna numai statul solutii si fonduri pt. asa ceva, desi, bineinteles TI-AI DORI sa existe macar ceva initiative EDUCATIVE in legatura cu abuzul domestic, dar aici nu numai statul are o anumita obligatie, ci, in primul rand, consider eu, si mass-media. Asa, in sens mai larg, si blogerii se pot considera ca facand parte din mass-media, si pot sa mai puna si ei cate un link sau un anunt in legatura cu vreo initiativa de PROTECTIE a PERSOANELOR VULNERABILE, in care eu, tot eu, personal, includ si cam 33 % din populatia feminina a Romaniei. Ca SI asta participa la “nota mica” la IDEM (indexul de democratizare) inca nejustificat de MIC in Romania.

  9. Si eu TIN CONT si de specificul national de tara totusi cu valori traditionale, cu apreciere valorica pozitiva sociala a modestiei, lucru care face intr-adevar mai dificila deschiderea unei conversatii publice mai largi mai serioase despre problemele REALE de abuz domestic, nu mai zic despre cazurile criminal patologice de abuz sau agresiune sexuala. Eu remarc ca multe Inspectorate de Politie au inceput sa ofere cateva informatii educative in acest sens pe site-urile lor, insa NU sunt OPTIME, si evident ca nu e deajuns. (Iar chestia cu “optime” NU este valabila doar pe Romania. Sa stiti ca exista info mai slaba sin depasita si pe site-uri de Politie din tari F. DEZVOLTATE…ca daca gaseam eu pana acum un site de Politie model pe EDUCATIV…adevarul e ca nici nu am cautat prea in detaliu…dar daca gaseam, PRECIS dadeam link la el ca MODEL de urmat. Ce exista insa in tarile mai dezvoltate este reteaua NGO de suport, si F. MULTE Politii au astfel posibilitatea sa dea link direct de pe site-urilor lor catre astfel de organizatii locale sau chiar nationale. Aici POATE ca statul ar putea ajuta cu ceva logistica de start, dar NU E OBLIGATORIU. Ce AR FI OBLIGATORIU, dupa parerea mea de loc umila si cat se poate de serioasa, desi am mai glumit eu pe ici pe colo re. “restructurarea guvernului”, este totusi infiintarea IMEDIATA a unui Minister de Protectie a Minoritatilor si Persoanelor Vulnerabile, (si se poate rezolva economic viabil realist, IMHO…ca aici chiar ca nu ma pricep…prin renuntarea la sau comasarea unor departamente/servicii redundante sau duplicative ale altor ministere.)

  =====================

  10. MARE DISCLAIMER: eu nu promovez pe net in mod nejustificat invatarea unui anumit vocabular de tip psihologic, si asigur pe toata lumea ca ma gandesc de 2 ori inainte sa introduc eu personal in public un cuvant din asta mai “tehnic” de gen “defense”, sau “codependenta”, sau chiar inainte sa pun eu personal in public un nume propriu de persoana ca de ex. Dr. Vaillant, sau familia Freud. Eu daca i-am mentionat pe astia chiar m-am gandit daca este etic sau nu sa le fac chiar eu sau chiar acum “reclama” chiar lor, asa pe internet. Si eu totodata consider ca exista inca multe lucruri pe care Romania INCA NU ESTE PREGATITA sa le auda sau sa le citeasca sau sa le discute la nivel de conversatie sociala. Ca doar are numai 13,3 ani, nu ? De aia nici nu dau asa cu piatra chiar in toata mass-media la modul generalizator, desi nu pot decat sa observ ca este si ea imatura, cam la acelasi nivel la care este inca si Romania.

  11. Repet pt. linistirea tuturor anxiosilor sau hipocondrilor de limba romana ca NU EXISTA probleme de DECALAJ ingrijoratoare intre diversele componente structural-functionale ale Romaniei, si ca evolutia ei continua sa progreseze lent, (recunosc…poate prea lent pt. unii, mai ales mai tineri si mai nerabdatori !), insa in mod CONSISTENT SIGUR in continuare pe drumul maturizarii sale. (Sa stiti ca eu, din punct de vedere strict clinic, sunt mult mai ingrijorat in acest moment de conditia Federatiei Ruse, de exemplu, daca e vorba sa te ingrijoreze vreo patologie anume sau niste decalaje structural-functionale ! Nu mai vorbim de nota pe scara Kohlberg de dezvoltare a caracterului moral la nivel de tara, daca o mai tineti minte si pe aia ! Si inca nici nu m-am apucat de comentat RP Chineza…asta mai mult deparece inca tin cont in mod etic de nevoia mentinerii unui anumit echilibru mondial !)

  12. Just for fun: BTW, America, I haven’t forgotten you, but I hope you may realistically understand why I am not talking to you right now….it is not because I would immaturely or reactively turn a cold sulky shoulder towards you…it is just because I know my own limitations and I may still be trying to grasp when it might be appropriate to talk to you and from where, or about what…I may need supervision on that one…plus our 50 minutes are up. See you next week, same time. Remember, if in crisis, do not hesitate to call 911. I know it is August, but I am NOT talking vacation. I will hopefully be there when it is time for our next appointment. I am still realistically young, I do not think it is realistic for you to fear that I may die before I see you next time…I have other clients to talk to. See you next Thursday.

  13. Tot for fun: Republique Francaise…n’oubliez pas, je suis encore en etat de guerre envers la France Metropolitaine depuis avril 2011. Je n’ai pas encore declare la paix ! Avez grand soin, quand meme, de votre citoyens et citoyennes agees pendat les vacances caniculaires. Le numero d’urgences pour la France Metropolitaine reste, comme en Roumanie, toujours, 112.

  14. http://www.youtube.com/watch?v=Jv-J_ArEJ8w

  http://www.youtube.com/watch?v=t8t5FhZNXX0&feature=related

  OUT.

  Reply
 4. Rudolph Aspirant

  @jez & all: ca sa nu ziceti ca am stat degeaba de ieri, uite am terminat si componenta viitorului cabinet executiv restructurat al Romaniei !

  Hai, ziceti-mi si mie cum vi se pare, ca eu chiar am fost serios, pe unii reali chiar i-am pastrat, etc.

  http://eucraciun.blogspot.com/2011/08/viitorul-cabinet-executiv-al-romaniei.html

  P.S. De ramura Judiciarului nu ma apuc pana cand nu termin si planul cincinal de imbunatatit si MAE-ul asa mai in detaliu, ca sa nu zica nimeni ca nu as respecta separarea puterilor in stat ! Legislativul va las sa vi-l alegeti singuri, ca sa nu ziceti ca as fi un nou dictator.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.