Colecția de bloguri din afara blogosferei

0 Flares 0 Flares ×

În ultimii ani, multe trusturi de presă au ales soluția naturală de a-și crea platforme de blogging unde ziariști, lideri de opinie, intelectuali și chiar bloggeri își pot publica textele cu o aparentă sau reală libertate editorială.
Am făcut mai jos o scurtă listă de comunități de analiză și opinie care strânge oameni cu orientări politice diferite, profesioniști din domenii variate și bloggeri:

Voxpublica este cea mai veche (octombrie 2009) platformă de blogging lansată de un trust de presă și, în același timp, una dintre cele mai aglomerate. Aici publică atât oameni de stânga, cât și de dreapta și, ocazional, poți citi texte ale unor politicieni și intelectuali invitați.
Dintre autori:
Costi Rogozanu – intelectual de stânga, scrie articole incisive, precedate de titluri în genul celor găsite în tabloide, provocând de multe ori reacții vehemente.
Mihai Goțiu – jurnalist ardelean, majoritatea articolelor sale abordează subiectul exploatării miniere de la Roșia Montană.
Cristian Teodorescu – scriitor care atacă subiecte, majoritatea politice, la ordinea zilei.
Alin Fumurescu – un intelectual care trăiește în Statele Unite, este una dintre cele mai coerente voci din concertul de multe ori strident oferit de voxpublica.
Lucian Davidescu – își republică aici articolele sale de pe blogul riscograma.ro

Blogurile adevarul.ro este cea mai recentă platformă de acest gen și se laudă cu contribuția a peste 200 de bloggeri căutând în continuare noi nume (există un formular unde poți aplica cu cv și scrisoare de intenție pentru postul de blogger adevarul.ro).
Dintre autori: Andrei Pleșu în calitate de “blogger”, Dan Byron (muzician), Andrei Crăciun (jurnalist), Adrian Cioroianu, Cezar Paul-Bădescu, Cristian China-Birta, Adrian Vasilescu.

hydepark.ro este o platformă asociată evz.ro, cu orientare de dreapta, mai cuminte decât cele de mai sus și implicit mai puțin gălăgioasă.
Dintre autori: Vladimir Tismăneanu, Dan Andronic, Mircea Marian.

Comunitatea gandul.info este o platformă săracă unde se publică rar și cuprinde o listă cu puține nume (și acelea fără prea mare greutate publică).
Dintre autori: Orlando Nicoară, Sana Nicolau, Răzvan Pascu, subsemnatul.

contributors.ro – o platformă unde sloganul din susul paginii – texte cu valoarea adăugată – nu pare o vorbă aruncată în vânt. În opinia mea, este una dintre cele mai respectate comunități de opinie și analiză.
Dintre autori: Vlad Mixich, Dan Popa, Luca Niculescu, Mihai Maci (de urmărit), Gabriel Liiceanu, Andrei Oișteanu.

În concluzie, oferta e variată și uneori destul de încâlcită (sunt autori pe care îi întâlnești pe două plaforme în același timp). E un bun început și e loc de mai bine care poate cuprinde mai mult decât reciclarea unor nume in interiorul aceluiași trust de presă și colecționarea de autori de dragul cantității.

PS: Am omis în această scurtă enumerare CriticAtac care pare mai degrabă o revistă online și platforma Pandora’s care se situează în altă nișă decât cele de mai sus.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

1 thought on “Colecția de bloguri din afara blogosferei

  1. Pingback: BLOGURI: Articole pe care le recomand – 8 aprilie 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *