Ce-am mai găsit despre Eliade şi Culianu

0 Flares 0 Flares ×

Soţii Eliade au sfârşit în mizerie este un interviu cu Stelian Plesoiu, un informatician român care i-a cunoscut pe soţii Eliade.

A fost Ioan Petru Culianu „discipolul lui Mircea Eliade“? un articol interesant în felul lui scris de Şerban Andronescu – mi-e necunoscut.
În text sar câteva ipoteze inedite. Culianu ar fi un pact cu Diavolul, fiind suspect de impostură şi arivism. Studiindu-l pe Giordano Bruno, Culianu ar fi aflat câteva practici erotice care l-au ajutat pe Bruno să seducă femei influente şi să obţină astfel poziţii importante în societate.

The Untold Story behind the Publishing of Maitreyi Devi, o privire cu aer de exhaustivitate asupra cărţilor celor doi protagonişti, a poveştii de dragoste şi, evident, implicaţiile culturale.

De ce a fost ars trupul lui Mircea Eliade?, articolul părintelui Gheorghe Calciu, pe lângă amintirile legate de întâlnirile cu Eliade, aduce ideea că savantul român a fost incinerat fără consimţământul lui.

Cert este că credinţa intimă a omului Eliade va rămâne mult timp motiv de speculaţie, la fel cum moartea lui I. P. Culianu continuă să trezească interes – un tânăr savant împuşcat ritualic în toaletă cu un pistol de calibru mic.

Închei cu un citat dintr-o scrisoare pe care Culianu i-a trimis-o în 1986 logodnicei sale, Hillary Wiesner:
“Mircea Eliade mi-a spus că în zece ani am să fiu cel mai bun istoric al religiilor dintre contemporani, şi nu glumea, îi cunoştea pe toţi”.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *