Câteva gânduri după Netcamp 2011

0 Flares 0 Flares ×

Să vă fie entuziasmul mai mare decât frica! (blestem românesc)

Am plecat azi de la Netcamp cu o jenă și mai multe nedumeriri. Am mai mult de sașe ani de blogging, am inițiat și am participat la 4-5 proiecte online, nu mă consider antreprenor, însă la orice conferință la care majoritatea speakerilor sunt antreprenori ma simt al naibii de bine și, mai mult, mă simt inspirat de acel – vorba lui Andrei Roşca – vibe care se creează în jur.

Nu mă consider antreprenor pentru că această titulatură m-ar arunca într-o zonă în care alții au făcut infinit mai mult decât am reușit să fac eu, iar disproporția între intenții și realizări automat m-ar umple de ridicol.

Îmi plac conferințele despre antreprenoriat pentru că rezonez cu majoritatea ideilor, pentru că ascult un tip – care a dezvoltat o afacere de milioane de euro, de exemplu – împărtășind din experiența lui antreprenorială și reușesc să mă regăsesc în ceea ce spune. Aprob în gând, fac legături între idei pe care le-am citit şi experienţe pe care le-am avut şi parcă se conturează un proces de înţelegere.

E oarecum paradoxal să nu fi activat în zona antreprenoriatului, însă totuşi să rezonezi cu mindset-ul unui antreprenor.

Sentimentul de regăsire în aceste idei şi, mai mult decât atât, inspiraţia pe care o câştig în urma acestui tip de evenimente vin de la simplul fapt că acele principii care construiesc un antreprenor le-am mai întâlnit în nenumărate contexte din viaţa mea. Acele idei cu care se construieşte un business le-am învăţat din cu totul alte locuri şi mă ajută să înţeleg o mulţime de aspecte care nu sunt legate neapărat de zona antreprenorială.

Îmi dau seama că acelaşi set de idei care te ajută să porneşti o companie poate fi folosit la fel de bine în construirea unei relaţii sau a unei familii, să îţi faci noi prieteni, să îşi îndeplineşti un vis, să îţi urmezi o pasiune.

Acelaşi îndemn just do it – pe care l-a transmis azi Sergiu Biriş – poate fi folosit şi la depăşirea unui complex, şi la renunţarea unor temeri, la fel cum poate fi folosit şi la pornirea unui proiect online.

În lumina celor de mai sus, înţeleg antreprenoriatul ca un proces prin care oamenii îşi dau dreptate la ceea ce au mai bun în ei. Antreprenorii nu-şi construiesc doar companii şi cariere, antreprenorii se clădesc pe ei înşişi ca oameni liberi să îşi urmeze intuiţiile şi propriile visuri.

Probabil în această zonă – căutarea propriei libertăţi – ideile şi poveştile împărtăşite de antreprenori ar trebui să fie o sursă de inspiraţie pentru orice tip de oameni şi pentru orice tip de vocaţie.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

2 thoughts on “Câteva gânduri după Netcamp 2011

  1. Pingback: Just do it « « Spada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *