Am fost la filmul 2012

0 Flares 0 Flares ×

Îmi plac filmele popcorn de genul Independence Day sau Armageddon căci îmi plac motivele religioase (Apocalipsa, cuplată cu un nou început pentru omenire) la scară mare.

2012 mi-a oferit prilejul să revăd – cu efecte speciale îmbunătăţite – acelaşi scenariu al distrugerii rasei umane urmată de lupta eroică a puţinilor supravieţuitori. Înţeleg că Vaticanului nu i-a plăcut, însă mie un alt aspect mi-a atras atenţia.

Am remarcat o scădere – uşoară ce-i drept – a americanocentrismului, a tendinţei Americii de-a se privi pe sine ca centru motrice şi unic punct de decizie şi salvare pentru omenire – cel puţin în imaginarul cinematografic:
– cataclismul nu a mai fost observat de oameni de ştiinţă americani, ci un cercetător indian.
– uneori salvarea nu vine cu un F/A-18 Hornet ca in Independence Day, ci şi cu un Antonov An-225.
– distrugerii simbolurilor americane i s-a acordat o mai mică importanţă (e distrusă California şi Washiongton), iar simbolurile din New York lipsesc. În schimb, sunt imagini spectaculoase cu distrugerea Capele Sixtine, a statuii din Rio de Janeiro şi a unei mănăstiri tibetane. Scenaristul s-a ferit totuşi să arate distrugerea oraşului sfânt Mecca.
– “navele” cu care omenirea este salvată după cataclism sunt construite de chinezi. Deşi fondurile sunt private şi-au fost adunate din toată lumea, imensitatea şi ingenuitatea lucrării lasă impresia că “numai chinezii puteau face aşa ceva”.

E posibil să mă înşel. La urma urmei, este doar o interpretare ludică accentuată şi de interesul meu faţă de aceleraţia economică şi tehnologică cu care China şi India reduc de la an la an decalajul faţă de liderul SUA.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

12 thoughts on “Am fost la filmul 2012

  1. Bogdan

    Apropo de China, știi că recent în Japonia ultra-conservatorii au pierdut puterea iar noul guvern s-a arătat deschis să înceapă negocierile în privința unui tratat cu China care fusese inițial refuzat categoric de ultra-conservatori. Tratatul prevede pentru început libera circulație între China și Japonia dar are în vedere și stabilirea unei monede unice și atragerea altor țări din regiune în această alianță.

    O să fie interesant 🙂

    Reply
  2. Adrian Ciubotaru Post author

    Dragos, bola de nieve, dădusem link către interviul unde şi-au explicat lipsa Meccăi în montajul final, dar n-aţi dat click:)

    Bogdan, este deja interesant:) Comertul din Asia de SE va depăşi curând comerţul peste Atlantic, iar zilele dolarului în regiune se pare că sunt numărate.

    1234, argumente!

    Reply
  3. Florin Grozea

    Observațiile tale sunt bune și arată în formă cinematografică mutarea polului de greutate mondial dinspre SUA spre China+Japonia, cu ’trecere’ prin India. Iar cel care se semnează cu 1234 nu vede situația în ansamblu, după părerea mea umilă.

    Abia aștept să văd filmul, unde l-ai văzut tu, Adrian?

    Reply
  4. bola de nieve

    n-am dat clici, mea culpa:)
    dar mi s-a parut ca simbolurile americane au fost destul de sifonate si ele: peste Casa Alba pica ditamai nava adusa de ape; falia San Andreas bolboroseste de zor; Las Vegasu dispare sub lava si cenusa
    +indienii or fi descoperit ei cataclismul care se apropia, dar i-a luat apa pe toti
    +chinezii (+tibetanii) or fi construit ei navele, dar miile de muncitori-furnica nu erau invitati la bord

    Reply
  5. VictorPerdevara

    Am avut ocazia sa-l vad in 5 iunie la TIFF si mi-a lasat o impresie nu foarte buna. E prea apocaliptic. Pentru a realiza solutiile propuse-n final te folosesti de resursele, utilajele “vechi” -poluante.
    Conteaza mai mult trezirea unei constiinte verzi. Pacat ca vor sa instaureze teama si frica.

    Reply
  6. Ionut

    Pe mine m-a dezamagit maxim filmul asta. In primul rand nu inteleg de ce nu e 3-D. La cate efecte are e o mare pierdere. In al doilea si cel mai important rand, m-am saturat de happy-enduri la filmele despre sfarsitul lumii. Ori e sfarsitul lumii, ori vin niste baieti destepti si se salveaza ca sa repopuleze. Ca sa nu mai spun ca e fumata deja (Wall-E, Armagedon…si topate celelalte). Pe la jumatatea filmului am spus ca daca era Bruce Willis acolo sigur ii salva pe toti. In al treilea rand, sunt convins ca ar fi fost mult mai interesant daca ar fi imprumutat mai mult din cultura mayasa, care nu spune ca in 2012 vine sfarsitul lumii, ci sfarsitul lumii asa cum o stim noi (se fac referiri la trecerea intr-o alta dimensiune spirituala, oamenii vor avea 12 cromozomi in ADN, nu 2 cum avem acum). Cu toate astea, nu am simtit cand au trecut cele doua ore si jumatate de film, am fost fascinat de efectele vizuale de muzica, de umorul pe alocuri negru pe care il are si de situatiile la limita (cam trase de par, dar merge pentru un film artistic). Nu am putut sa nu fac comparatia cu “Numere”, un alt film despre acelasi subiect, la care primele 99% din film il recomandau pentru un film genial, dar la care finalul a stricat totul. Enjoy the movie 😛

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *