Raportul intitulat “Riscuri si inechitati sociale in Romania” a fost prezentat de Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice, marti, la Palatul Cotroceni […]. Presedintele Comisiei este prof.univ.dr. Marian Preda, decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala de la Universitatea Bucuresti.
Discuţiile din presă pe marginea raportului au gravitat în jurul problematicii legalizării prostituţiei şi a chestiunii drogurilor, însă sunt destule probleme destul de alarmante accentuate în raport care ar trebui să ne pună pe gânduri.
Am spicuit câteva date pe twitter, ca un mic teaser, căci consider că trebuie neapărat citit de către toţi:
Numărul şi ponderea copiilor născuţi în afara căsătoriei a crescut rapid în România după 1989.
În economia românească meritul este dat de vechime (care nu înseamnă obligatoriu eficienţă) şi de angajarea la stat.
Foarte mici sunt proporţiile gospodăriilor rurale care posedă auto¬turism (16,5%), calculator personal (13,0%) şi acces la internet (1,5%)
Există un decalaj în durata medie a vieţii, în favoarea urbanului (73,3 ani faţă de 71,6 în rural).
Deşi femeile din rural dau naştere la mai mulţi copii (rata totală de fertilitate fiind în rural de 1,5 şi în urban de 1,2 copii pe femeie), sporul natural este puternic negativ la sate (-4‰) şi se află în jurul lui zero în urban, căci îmbătrânirea demografică mai puternică a ruralului (23,8% vârstnici în rural faţă de 15,9% în urban) generează o rată anuală mai mare de decese.
Recent s-au deschis în multe oraşe ale ţării (Braşov, Bacău, Galaţi, Hunedoara, Brăila, Iaşi, Bucureşti) magazine care vând produse etnobotanice ce au acelaşi efect ca drogurile ilegale uşoare şi efectele lor sociale nu par a fi vizibile.
Citiţi (.doc, 66 pagini) care este destul de concludentă sau raportul extins (.pdf, 382 pagini).
Desigur, este de întrebat de ce un asemenea raport apare abia acum – în perioadă electorală, însă aceasta este o altă discuţie.
Pingback: Tweets that mention Trebuie citit: Riscuri şi inechităţi sociale în România | Adrian Ciubotaru -- Topsy.com
Pingback: Mulţumesc pentru poezie… « Chinezu