Sunt în perioada cimbru

1 Flares 1 Flares ×

Sunt atât de ignorant într-unele lucruri încât cei din jurul meu se pot întreba dacă chiar am trăit pe o altă această planetă până de curând.

Pănă de curând nu cunoscusem cimbrul. Ştiam vag – vagul acela specific culturii generale – că este un condiment, însă îl asociam cu un loc într-o enumerare de condimente, iar nu cu un gust sau o aromă specifică.
De curând, cimbrul a intrat în viaţa mea. Probabil îl mai întâlnisem, însă neatenţia mea nu-i de azi de mâine. A intrat printr-o mâncare de paste (cimbru la pliculeţ), iar apoi prin mai multe feluri de mancare (cimbru-praf amestecat cu sare), iar de atunci am devenit mai atent.

Un condiment este un exerciţiu nou pentru papilele gustative, însă pentru mine, un nou contiment descoperit – cimbrul –  înseamnă o dimensiune în plus. Acest lucru mi se întîmplă destul de sincron pe încercările mele de-a resacraliza actul de-a mânca. Sunt cuvinte mari, însă sunt venite pe fondul entuziasmului unei descoperiri simple.

Am urmărit recent conferinţa lui Jamie Oliver, mi-am amintit despre slow-food (despre care citisem prima dată în Elogiul Lentorii) şi cu greu îmi mai pot imagina o reconstrucţie interioră care ignoră ce mâncăm şi mai ales modul cum mâncăm.

Spunând pe twitter că m-am îndrăgostit de cimbru, am aflat că ancabundaru este îndrăgostită de chimen, ruxa este fan tarhon, mikapana este cu busuiocul, mihneawalker este cu scorţişoara, iar AndraZaharia este în perioada rozmarin.

De la Andra am preluat această idee frumoasă: condimentele ca perioade din viata noastră. Dacă eu sunt în perioada scorţişoară, iar tu eşti în perioada rozmarin, hai să gătim împreună să vedem ce iese. Dacă nu ne place ce iese, nu-i bai, sunt mii de oameni în jur purtători de condimente ce abia aşteaptă să fie descoperite.

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 Flares ×

16 thoughts on “Sunt în perioada cimbru

 1. brindusa frunza

  Eu cred ca s-a creat o comunitate:Stapinii Mirodeniilor.
  Si uite o aducere aminte din Dune-Frank Herbert-“Mirodenia este de nepretuit, caci ofera celor care o consuma o viata mai lunga decit a oamenilor obisnuiti si darul prestiintei.”

  Reply
 2. Pingback: Desen | Raza mea de soare

 3. ralUCA

  hmm…am nimerit intamplator la dvs in “bucatarie”…o sa mai raman pe aici ca imi plce cum “miroase” …ar trebuie sa incerci oregano…eu de cateva luni mananc oregano cu orice ! 🙂

  Reply
 4. Doru Panaitescu

  Eu sunt fan sumak. Probabil nu-ti spune nimic numele, dar e acel condiment acrisor pe car eil gsesti in restaurantele orientale asezat cu grija peste ceapa alba.
  Il gasesti in aproape orice mancare cu carne arabeasca.
  Sunt fan, incearca-l!

  Reply
 5. violeta

  cimbru proaspat, unt, mac si zahar brun. tocmai am pus peste niste taitei de casa:). Cimbrul proaspat merge bine si cu fructe, in tarte si prajituri, sau pur si simplu coapte (mere, pere, smochine). Si cu zaharul brun sau cu mierea.

  Reply
 6. Pingback: Cea mai importantă lecție învățată de la o femeie « Pandora's | Blog la feminin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *