Într-un film de-al lui Almodóvar era un personaj (regizor, cred) care căuta ştiri “ciudate” pentru a le folosi ca inspiraţie în viitoarele sale filme. Una dintre acele ştiri era despre un motociclist care murise în timp ce conducea, iar motocicleta a continuat să meargă nu ştiu câţi kilometri… având un mort deasupra.
În mare maculatură a ştirilor, se pot găsi unele care pot servi ca inspiraţie atât pentru filme, cât şi pentru cărţi. Atât pentru închisori sau spitale, cât şi pentru cabinete de psihiatrie. Pe scurt, sunt ştiri din care afli lucruri utile despre natura umană sau ştiri atât de absurde şi rare încât crezi că sunt inventate sau că se pot întâmpla o dată la un milion de ani.
Un condamnat a dat în judecată cuplul pe care-l răpise, acuzându-l că nu l-a ajutat să scape de poliţie.
Din această ştire înveţi că sunt situaţii unde logica chiar nu te ajută. E firesc şi logic să te gândesc că oamenii pe care tu îi răpeşti – şi stau sub ameninţare – ar trebui să te asculte şi sa te ajute la nevoie, dar nu se întâmplă întotdeauna aşa.
Pepsi: “Nu poți să găsești un șoarece în Mountain Dew pentru că băutura îl dizolvă”.
O întâmplare care arată în mod clar limitele sincerităţii în declaraţiile publice. De unde ştiau efectele asupra soarecilor? Asta înseamnă că există sticle cu soareci dizolvaţi de care nu ştie nimeni?
Un prizonier italian cere să fie trimis înapoi la închisoare decât să mai fie lăsat la austerii călugări capucini.
De unde aflăm că sunt mănăstiri unde se trăieşte mai prost decât în unele închisori. Situaţia este cu atât mai absurdă cu cât, în cazul închisorilor, oamenii sunt constrânşi să trăiască astfel pe când, în cazul mănăstirilor, totul se petrece de bunăvoie şi nesilit de nimeni.
Coreea de Sud a montat un brad la graniţa cu Nordul. Phenianul: “E o încercare de război psihologic”.
Doar citind această banală ştire, îţi dai seama că paranoia se distribuie şi la nivel instituţional, iar o faptă bună (a unora) poate deveni o tortură (pentru alţii).
La final, o scenă cu un urs politicos:
: