[P] Jocul interpretării în cuplu: o întreagă nebunie

0 Flares 0 Flares ×

Un prieten, la telefon:
“Ce faceți mâine seară, aveți chef de un film?”
Este o întrebare care – mă simțeam mândru să o realizez – implică o decizie în care “noi”, iar nu “eu” joacă rolul principal. Poate îmi place filmul sau nu, poate am chef de ieșit sau nu am chef, dar trebuie să o întreb și pe ea.
“Vrei să ieșim mâine la film (cu X și Y)?”
De multe ori – nu întotdeauna – în funcție de mișcarea unor planete interioare pe care nu pot să o înțeleg, răspunsul la această întrebare este tot o întrebare:

“Dar tu vrei să mergem?” sau “Tu ai chef de ieșit?”

Decizia aceea – luată în mijlocul unui “noi” și care trebuia să fie un simplu act de comunicare – a fost pasată către mine. Deja am o responsabilitate.
Răspunsul meu e o propoziție simplă – nu are niciun semn de întrebare – în genul “Nu, nu am chef de ieşit” sau “Da, aş vrea să mergem”.
Și așa rămane. Este o decizia în doi, dar, la final, eu bărbatul, am ultimul cuvânt de spus.

Sun prietenul și îi transmit decizia noastră finală. Încă o situație socială rezolvată simplu și fără durere. Doar dacă ar fi atât de simplu!

Dacă decojesc puțin situația de mai sus, pentru că totul pare suspect de simplu, observ că există un anumit fel în care ea îmi pune întrebarea “Dar tu vrei să mergem?”
Nu este o întrebare neutră. Conține un subtext, un anumit ton și anumit mesaj, iar răspunsul meu urmează acestui context. Nu iau decizia de capul meu – înainte îmi făceam acestă iluzie – pentru că, într-un fel subtil, modul cum ea îmi pune întrebarea sugerează deja un răspuns.

Dacă sunt isteț, accept sugestia. Dacă am chef de ieșit, dacă îmi place filmul și l-am așteptat de mult să apară la cinema, încep să negociez. Mă transform într-un agent de vânzare al unei situații. Poate filmul e bun, poate o să-i placă, oricum n-am mai fost de mult la film, poate are nevoie de o relaxare, poate eu am nevoie de o relaxare, hai să mai ieșim și cu ei în oraș etc. și etc.
Persuasiune, rugăminți, aluzii la recompense viitoare, puțin șantaj emoțional sau prezentarea situației din perspectiva nevoilor ei (agenții de vânzări buni trebuie să dea dovadă și de empatie).

Este doar un strat al unei situații aparent banale. Dacă decojesc și mai mult, observ că și întrebarea mea are un anumit ton.
“Vrei să ieșim mâine cu ei la film?” nu este rostită într-un vid. Există un anumit ton, un limbaj al corpului, o trădare a unei dorinte sau a unei lipse de chef. Adică, să o spun academic, se vede pe fața mea dacă vreau să ieșim sau nu.
Poate ea reacționează la acest context emoțional și răspunde sugestiei întrebării mele, iar decizia finală se ia în spaţiul în care amundoi ne transmitem vibraţiile. Habar n-am.

La final, descurcarea unei situații aparent obișnuite s-a umplut de sugestii, aluzii, interpretări de gesturi și tonalități. Compromisuri, persuasiuni și datorii simbolice (dacă ieșim acum – cum îmi doresc eu, vom ieși și atunci – când îți vei dori tu). Este nebunia unei hermeneutici de cuplu.

Poate există doar în capul meu, caut sensuri şi mici aventuri cotidiene, poate este doar ideea că viața noastră împreună e diferită de alte vieți împreună și are sau nu are nevoie de instrumente specifice de descifrare.
Poate o ieșire la film nu conține nicio miză sau poate conține toată istoria noastră împreună formată din mici decizii, situații și amintiri, unele care devin povești fondatoare, iar altele, simple şi cotidiene note de subsol care duc în spate toată povestea.

Poate “nimic” – când o întrebi “ce s-a întâmplat?” – înseamnă doar nimic. Poate înseamnă totul și să te ferească Dumnezeu să lași situația în coadă de peste. Dacă a spus nimic, trebuie să fie ceva. Ceva care necesită atenția și răbdarea ta, ceva ce trebuie rezolvat. Cum spuneam, e o întreagă nebunie.

Mi-am amintit de situația de mai sus când am văzut clipul de mai jos făcut de CLEAR România:

Clipul face trimitere către o aplicație de Facebook – CLEAR Translator – în cadrul căreia se presupune – apropo de situațiile din cuplu unde cei doi dispun de limbaje diferite – că nu există “Nimic de ascuns. Totul este tradus”.

CLEAR

Este o aplicație pentru bărbați (conţine şi nişte sfaturi de îngrijire), este activă până pe 11 aprilie și cuprinde un concurs cu o întreagă listă de premii:
– 3 super camere
– 1000 tricouri pe măsura caracterului
– Marele Premiu: un video inspirat din viața câștigătorului similar cu clipul de promovare

Ca o ultimă informaţie – şi aici citez comunicatul de presă – într-o săptămână de la lansarea aplicaţiei, peste 2000 de bărbaţi s-au făcut înţeleşi şi au fost oferite peste 130.000 sfaturi de îngrijire pentru bărbati pe canalul de Youtube CLEAR Romania

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *