Note de lectura

0 Flares 0 Flares ×

boia.jpg 

Statul natiune a erodat constant minoritatile.
Exemple:
Turcia imperiala era un amestec etnic si cultural. Turcia nationala este rezervata doar turcilor.”Au disparut” armenii si grecii, au ramas kurzii insa specificitatea lor este ignorata.
In Franta secolului XVIII existau mai putini francezi ce vorbeau limba franceza decat existau in Europa oameni ce stiau limba franceza.

Esecul comunismului nu a fost esecul unei derive antidemocratice; a fost esecul unei maniere de a intelege democratia (o maniera egalitarista) pe care istoria a refuzat sa o ratifice.

Tot mai numerosi sunt cei care isi definesc identitatea mai curand prin referire la un spatiu globalizat decat la o anumita natiune.

Legaturi stranse se stabilesc intre oameni aflati la mii de kilometri distanta. Spatiul isi pierde treptat din semnificatie; inca un argument pierdut pentru identitatea nationala, bine inradacinata si delimitata teritorial.

Democratiile au sfarsit prin a invata ceea ce dictaturile n-au priceput niciodata, si anume ca libertatea de exprimare a “dominatilor” nu deranjeaza neaparat libertatea de actiune a “dominantilor”.

O societate atat de fragmentata ca a noastra este un “mediu rau conducator” pentru mesajele transmise. Fiecare poate sa spuna ce vrea, si dupa aceea? Multiplicarea mesajelor produce un efect de neutralizare reciproca.
Libertatea gandirii si a cuvantului nu impiedica multiplicarea tabuurilor.

Pedagogia excesiva nu e buna pentru democratie; denota un reflex totalitar.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

4 thoughts on “Note de lectura

  1. marinela

    După cum spune si Lucian Boia: “Democraţia nu poate să existe ca atare: e un model ideal”. Cam asta afirma si Sartori. Atata vreme cat lucrurile se echilibreaza in societatea dinamica, putem fi linistiti. Insa tocmai asta e. Ca din ce in ce mai putini indivizi cauta sa-si puna intrebari, si din ce in ce mai multi folosesc raspunsuri preluate de-a gata.
    Sau indivizii nici macar nu mai sunt interesati de mesaje: s-a instaurat, si nu de-acum, dialogul surzilor. Libertatea de a gandi nu inseamna si actiunea de a gandi. Echilibrul e amenintat de mesajul manipulator, subliminal, care obtine ce vrea si nu ofera nimic vandabil in schimb.

    Reply
  2. Adrian Ciubotaru Post author

    E un echilibru ce se va pastra multi timp: cu cat comunitatile se faramiteaza (ingreunand transmiterea unor mesaje generaliste manipulatoare), cu atat mijloacele de presiune ale marilor manipulatori vor creste in amploare si subtilitate.

    Reply
  3. manelesux

    Mesajele generaliste manipulatoare se adreseaza spiritului de turma, nu minoritatzilor etnice sau culturale. Iar spirit de turma manipulabil o sa existe dintotdeauna, oricat s-ar faramitza minoritatzile. Vezi topicul cazul filmului 300 :).

    Reply
  4. Pingback: Securisti prostovani anti-moldovani « Pur si simplu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *