Cafeneaua critică în The Silver Church

0 Flares 0 Flares ×

Am fost aseară la invitaţia lui Cosmin Dragomir în The Silver Church, la Cafeneaua critică moderată de Ion Bogdan Lefter.

E prima ediţie a Cafenelei critice la care particip şi mi-a plăcut cât de cât.
Adrian Iorgulescu, fostul Ministru al Culturii, a enumerat şi realizările, şi eşecurile mandatului său.
Pentru un guvern minoritar şi hăituit, s-au făcut multe lucruri în aceşti ultimii ani. S-a mărit bugetul, s-au implementat proiecte, legea cinematografiei, legea drepturilor de autor etc.

Eşecurile s-au datorat în mare parte desişurilor birocratice, legiilor prost făcute, ostilitatea comisiilor şi a funcţionarilor din celelalte ministere.
Am întrebat dacă nu cumva e acelaşi gen de lamentare “m-au învins structurile” şi mi s-a explicat că într-o instituţie publică cu inerţiile sale, voinţa unei singure persoane (fie ea şi ministru) nu este suficientă pentru schimbare.

Am mai notat:
Adrian Iorgulescu: Am sentimentul unui noroc istoric. M-am născut în Republica Populară România, am crescut în Republica Socialistă România, am apucat Revoluţia din ’89 şi am apucat să trăiesc integrarea în Uniunea Europeană. Toate acestea în mai puţin de 50 de ani.
Adrian Iorgulescu: Integrarea în UE este cel mai mare eveniment istoric după Marea Unire.

“UE a venit peste noi, însă noi am rămas în casă noastră.”
“Aderarea în UE a adus un văl de deprovincializare în rândul artiştilor români, au scăzut inhibiţiile şi complexele faţă de colegii lor europeni etc.”

Una peste alta, îmi place în Silver Church – e chiar lângă Preoteasa (Casă de Cultură a Studenţilor) şi-mi place ideea de locaţie în care ziua se întâmplă evenimente culturale, iar seara şi noaptea se transformă în discotecă, club, concerte etc.
Miercurea viitoare, la Cafeneaua critică, va fi invitat Augustin Buzura.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *