Ţiganii: îi vedem, dar nu-i întâlnim

0 Flares 0 Flares ×

Duminicile în parcuri trădează destul de interesant situaţia demografică şi dinamica socială a ţiganilor.
Herăstrău. Fum, mici, parc de distracţii, ţipete, kitsch vestimentar, telefoane răsunând a manele, senzaţie de cartier.
Cismigiu. Baloane, ţipete, grupuri, adolescenţi minoritari cu ochelari de soare gen Morandi.

Familii intregi, Mercedesuri negre, capi de familie mustăciosi, plozi îmbrăcaţi pitoresc, sedinţe foto familiale. Pe un colţ de alee, pe o bancă, lângă fântăna arteziană.

Uite-i în pline activităţi de recreaţie. Uite-i ieşind în centru, în parcuri, cu maşinile, cu tramvaiele. Uite-i vânzând vată de zahăr şi uite-i cumpărând vată de zahăr.
Nu sunt mulţi ca demografie, însă reuşesc sa fie mulţi în percepţia noastră.

Inchiriază bărci, însă nu-i vezi pe role. Au telefoane de ultimă generaţie, însă nu vezi nici unul cu un aparat foto.
Nu prea vezi ţigani cu skateboard sau bicicleta.
Nu vezi tigani participând la concursuri foto şi nu prea vezi rockoteci pline de ţigani.
Joacă bine fotbal, însă câţi ţigani jucând baschet aţi văzut?

Mă întreb dacă se poate face o legătură cu numărul hocheiştilor negri în NHL sau a piloţilor de culoare participând la NASCAR?
Nu mă gândesc la rasism, ci la anumite pârghii socio-culturale deţinute de o majoritate prin care o minoritate poate fi predestinată unui anumit stil de convieţuire, unor anumite predispoziţii la nivel de grup.

0-1294 0-1293 0-1144 0-1082

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

7 thoughts on “Ţiganii: îi vedem, dar nu-i întâlnim

  1. daimon

    hmm.
    Obama este negru, şi are şanse reale să devină preşedinte în SUA. Dar câţi ani au fost necesari pentru asta .. ?
    într-un fel, oamenii ăştia mi se par nişte autişti. au ritualurile şi obiceiurile lor, credinţele lor, chiar dacă sunt teoretic cu noi în secolul XXI. şi asta e frumos. că nu sunt manipulabili, sunt în afara societăţii noastre de consum, care pe mine unul mă dezamăgeşte pe zi ce trece …

    Reply
  2. jez

    @daimon

    sunt inafara liberalismul, nu inafara societatii de consum. si oricum, a vedea lucrurile bune dintr-una (traditionalism) si a le omite pe cele mai putin bune din alta (societatea de consum), nu e prea sanatos, ca sa nu zic ca poate deveni frustrant

    Reply
  3. bone...

    cheia este educatia, nu doar a acestei minoritati ci a intregii societati adica si a majoritatii. doar ca educatia nu se face peste noapte si mai ales de la o varsata ‘inaintata’.procesul dureaza. cat despre ‘hobby-urile’ lor, sincer fiind, am observat ca le asimilam in mare parte si noi (‘muzica’, ‘tehnologia’, ‘bunul-gust’.etc). in cazul de fata noi alegem calea cea mai simpala dar in mare parte gresita. judecam fara sa ne implicam.

    Reply
  4. jez

    nu cred ca e vorba de a judeca neaparat, e vorba de a observa.
    si nu stiu daca e vorba de hobby-uri, cat mai degraba de grandoare si afisarea grandorii. daca a fi bogat ar insemna ca toata lumea sa aiba parul verde, atunci am vedea pe foarte multi (tigani, tiganizati si netigani) cu parul verde.
    ideea e de a avea ce are ala care are mai mult. daca ala are 1 masina, eu trebuie sa am 3, daca aia are 3 inele, eu trebuie sa am pe toate degetele, daca ala are 2 mobile, eu o sa am 3 si tot asa. poate ca unii sunt chiar normali, poate nici nu tin sa aiba 3 mobile, dar statutul lor social si simbolistica in cadrul societatii lor implica musai sa arate o diferentiere tocmai prin astfel de atitudini si avutii.
    apoi apare nevoia de a parea “normal”, de avea obiceiuri “normale”, adica nu neaparat stat in fata blocului si spart seminte, ci iesit in parc. ce este clar e ca nu le place sa stea in casa sau in bloc, prin natura nomada a stramosilor. stau cel mult la poarta sau la scara. dar asta e valabil si la altii. (romani)
    si mai e nevoia de a parea altfel decat tigan. eu am fost socata sa intru in cateva familii de tigani mai “romanizati” si sa vad ca totul stralucea. se dadea cu aspiratorul in fiecare zi, nu era nici un fir de scama sau de praf nicaieri, erau obsedati. nu exagerez. era luna. la putini romani am vazut asa ceva. si atunci am inteles ca fie vor sa se dezica de origini, fie vor sa fie mandri, sa spuna da, suntem tigani, dar suntem curati si pe undeva suntem mai romani decat multi romani neromani.
    eh, cred ca postul invita (poate fara sa vrea) la prea multe divagari 🙂

    Reply
  5. Tumult

    Na că mă vâr şi eu cu o părere.
    Mi-a amintit postul de “Ghidul nesimţitului” pe care l-am terminat în urmă cu câteva zile. Pe parcursul întregii cărţi m-am gândit dacă nu cumva autorul era rasist şi a înlocuit “Ghidul ţiganului” cu “Ghidul nesimţitului” numai ca să nu ii se urce lumea în cap. Rămân în dubii în privinţa asta, vă recomand în schimb şi vouă cartea dacă n-aţi citit-o deja.
    Ţiganii îşi merită soarta, şi-au căpătat imaginea de nespălaţi, orgolioşi şi NESIMŢIŢI datorită propriei conduite. Normal că ţiganul care stă frumos la el acasă şi are grijă să dea cu aspiratorul o dată pe zi şi să spele vasele după fiecare masă e nedreptăţit.. tocmai de-aia, dacă aş fi de etnie romă şi din pdv. comportamental identică cu ceea ce sunt acum, m-aş mândri cu ceea ce sunt, m-aş face publică, m-aş afişa, m-aş mediatiza, mi-aş face tricou cu “La mine te gândeşti când faci aserţiuni despre toţi ţiganii?” pe spate.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *