Universul lucrează pentru îndeplinirea dorinţelor noastre nu este o idee optimistă şi iluzorie, ci dimpotrivă este una cât se poate de realistă şi de multe ori destul de înfricoşătoare. Optimismul acestei idei pleacă de la presupunerea că ne cunoaştem dorinţele noastre şi că, mai presus de orice, le putem controla.
După cum ştim, de cele mai multe ori nu ne cunoaştem dorinţele şi, pentru că dorinţele vin din acele profunzimi unde voinţa nu are acces, nu le putem controla. Multe dintre dorinţe nu le cunoaştem, nu le putem controla, însă de cele mai multe ori le proiectăm în mediul nostru social devenind semnale către ceilalţi. Semnalizăm către ceilalţi o mare cantitate de informaţie de care nu suntem conştienţi şi prin filtrul cărora ceilalţi ne judecă şi ne etichetează. (a se vedea blind spots din Johari window)
Dorinţele noastre reuşesc să iasă la suprafaţă într-un fel sau altul. Această suprafaţă nu înseamnă doar conştientizarea lor de către noi înşine, cât mai ales proiectarea lor către ceilalţi. În această proiectare semnalizăm dorinţe, temeri, ceea ce ne dorim să devenim şi de multe ori ceea ce am fost.
Omul este un mănunchi amplu de informaţii de care purtătorul nu este conştient niciodată în întregime. Nu ne controlăm ultimele resorturi, la fel cum nu putem privi în adâncurile propriei noastre priviri.
Asadar, Universul lucrează pentru realizarea dorinţelor noastre de care nu suntem întotdeauna conştienţi şi pe care nu le putem controla. De ce ţi-e frică, nu scapi este doar varianta negativă.
Făcând o paranteză, nu e de mirare cât de important este ceea ce proiectăm în jurul nostru şi n-ar trebui să uimească resursele uriaşe alocate în această direcţie (personal branding, public relations etc.) Universul social din jurul nostru se aliniază în funcţie de ce anume proiectăm.
În funcţie de ce anume proiectăm anumiţi oameni vor veni în jurul nostru, iar alţii se vor îndepărta.
Dincolo de acestea, rămâne întrebarea de ce Universul este cuplat la dorinţele noastre? Există un magnetism al gândurilor, al dorinţelor? La toate acestea mi-aş dori răspunsul tău pentru că următorul meu articol va încerca – din perspectiva personală – să ofere câteva lămuriri.
De ce Universul este cuplat la dorinţele noastre? http://www.adrianciubotaru.ro/de-ce-univ…
@adrianciubotaru te=ai uitat iar la Avatar?:D
Alchimicul cu Secretul sau 😛
Un proverb preluat din tradiţia taoistă spune: Ce cauţi, te caută!
E frumos si drăguţ să gândeşti ca Universul îţi răspunde şi îţi dă ce îţi doreşti. E un factor numit putere personală care influenţează masiv acest schimb (cerere-ofertă).
Alte puncte care contează sunt coerenţa, coeziunea, perseverenţa şi adaptabilitatea.
Pentru fiecare dintre cele enumerate mi sus, sunt tehnici şi paşi ce trebuie studiaţi şi urmaţi.
Ca întotdeauna, decizia aparţine cititorului poate alege calea “dupa ureche” sau poate să se informeze temeinic şi să practice constant. Aceşti factori vor influenţa cât de repede doreşti să ajungi la scopu-scopurile propuse.
mult spor în căutările voastre 🙂
Pingback: Tweets that mention De ce Universul este cuplat la dorinţele noastre? | Adrian Ciubotaru -- Topsy.com
Noi nu suntem separaţi de Univers, facem parte din el şi acesta se manifestă prin noi. Dorinţele sunt energii ale universului, aşa cum sunt valurile oceanului, vântul, exploziile solare. Numai iluzia ne face să credem că dorinţele sunt ale noastre şi noi le creem. Chiar şi voimţa este o iluzie în proporţie de 90%.
Îmi place mult acest articol. De ce ? Pentru că am simţit de-a lungul timpului veridicitatea celor spuse de Adrian.
De ce Universul este cuplat dorintelor noastre ?
De ce suntem particele de Univers ?
De ce energia universală ne include ?
De ce eşuăm când devenim insule de energie ?
Ne vom răspunde individual sau împreună, aici sau oriunde ! 🙂
Pingback: De ce Universul este cuplat la dorinţele noastre? | e-Opinii.ro | doar opinii... atât! | by George Fedorovici
Cand stai si analizezi ca exact asta se intampla – oamenii din jurul tau se apropie sau se departeaza de tine inconstient, doar datorita dorintelor tale – te cam sperii putin. Ca fiinte limitate, totusi, nu putem gasi raspunsuri la orice. Asa ca putem crede in ce simtim, in ce reprezentam. Putem crede ca Universul este cuplat la dorintele nostre. O forta tot exista care permite acest lucru, dar poate ne este interzis sa o particularizam.
Nu puteai sa ridici intrebarea mai bine de atat.
“Universul lucrează pentru îndeplinirea dorinţelor noastre [..] idee de multe ori destul de înfricoşătoare”
Chiar este.
Nichita Stănescu spunea ”Cuvintele atrag realul”…
Pentru că nu cunoaștem decît ceea ce am cunoscut și nu vrem decît ceea ce cunoaștem. Pentru că ne comportăm chiar și fără să ne dăm seama astfel încît provocăm realizarea așteptărilor noastre. Pentru că dorim ceea ce Universul stă să ne dea. Pentru că trăim în cea mai bună dintre toate lumile posibile. Pentru că.
poti sa crezi ca semnalele care tin de tine tin si de determinismul fizico-chimic al unui univers unitar,insa lucrul asta e nesemnificativ si atipic pentru un social aflat in plina faza de deconstructie(deconstructie care tine de curiozitatea disectiei si atit)
Probabil de-asta e lumea ahtiata dupa Coelho. Ca suna frumos.
http://www.skepdic.com/lawofattraction.html
… See also confirmation bias, manifesting, and magical thinking.
Interesanta intrebare, Adrian. Totusi, eu nu m-as grabi sa subinteleg ca Universul cupleaza cu dorintele oamenilor. “The secret” si Coehlo nu fac altceva decat sa reia o tema foarte veche (de aproape 100 de ani, mai precis) din cercetarea fenomenelor legate de constiinta umana. Uite, de ex., poate cei mai “batrani” isi amintesc de o carte extraordinara a anilor 90, scrisa de Fritjof Capra: The Tao Of Physics.
Eu unul nu cred ca Universul face ceva in mod special. Insa cred ca oamenii raspund la dorintele celorlalti, indiferent daca isi dau sau nu seama. Universul, Cosmos-ul, etc etc mi se par imagini prea indepartate si implicit vagi. Pe scurt, daca chiar vrei sa ti se intample ceva frumos, poarta-te cu ceilalti asa cum vrei sa ti se intample tie.
…si atunci ne putem intreba, impreuna: “Cum reactioneaza bucatica noastra de Univers…?”
Mihai, “Taofizica” a fost tradusă cartea lui F. Capra în română. Ea face o paralelă între fizica cuantică şi anumite idei religioase orientale, însă impresia mea că anumite intuiţii reprezentate recent în forme actuale(The Secret, Coelho) sunt mult mai vechi şi au un substrat profund religios.
Articolul meu a pornit de la o chestie pe care nu am dus-o la capăt: Universul social îţi răspunde pe măsura dorinţelor tale (şi aici social media joacă un rol important).
Pingback: Câtă energie socială poţi manipula? | Adrian Ciubotaru
interesant