Niste medici experimentati au fost supusi unui test psihologic. O parte dintre ei au primit bomboane, cateva monede si o vorba buna. Celalalt grup a fost tratat neutru. Urmatoarea faza a experimentului era punerea diagnosticului in timp ce un asistent descria diferite simptome. Cei care au primit cadouri la inceputul experimentului au reusit in mai scurt timp si cu mai multa acuratete sa puna diagnosticul corect.
Intrebarea care se pune este de ce cateva bomboane au transformat subiectii in doctori mai abili si intuitivi? Simplu: un cadou neasteptat a facut ca nivelul dopaminei din creier sa creasca. Dopamina este cea care determina celulele cenusii sa prelucreze informatii, are treaba si cu memoria, atentia si capacitatea de concentrare. Aceasta substanta ajuta animalele sa identifice regulile mediului inconjurator si sa oamenii sa caute un sens in lume.
Concluzie: starea de spirit influenteaza productivitatea creierului.
* Stefan Klein, Formula fericirii, minunatele descoperiri ale neuropsihologiei de azi, Humanitas, 2003
..asadar dati spaga inainte 😉
asta e genul de mesaj comunicat pe baza mitului stiintei unice. Nu exista o singura teorie stiintifica, in mod sigur exista cel putin o teorie stiintifica ce spune ca exista teorii stiintifice alternative 😉
“Creierul functioneaza” e foarte ambiguu spus. Daca e vorba de muncit, atunci afla ca la mine e taman invers – avand in vedere ca munca e ceva facut de nevoie, buna dispozitie ma indeparteaza de munca. cel mai bine muncesc in conditii de criza, stress, pe ultima suta de metri, atunci cand nu mai e loc de dubiu ci de actiune pura.
Daca e vorba de creativitate, daca e vorba ca “esti mai creativ atunci cand binedespus” atunci cred ca spunem ceva de genul “in timpul zilei cerul este albastru ceea ce nu se intampla si noaptea”
foarte corect ce spui, amtteo, dar pornit de la o premisa gresita…si anume definitia pe care o dai tu muncii contrazice ideea de activitate creativa.
neatza everyone, sunt la munca:(
foarte corect ceea ce spui tu, alter_ego, dar pornit de la o premisa gresita… definitia pe care eu o dau muncii contrazice ideea de activitate creativa
munciti everyone, e dimineata ):
priviti partea buna …. e VINERI !!!!!!!!! 🙂
matteo…chiar asa obosita nu’s :))))))