300 este doar un film prost ce merită a fi văzut. Merită a fi vazut pentru că te pune pe gânduri în multe sensuri şi pentru că toată lumea vorbeşte de el şi astfel în cadrul unei discuţii, ajutat de vizionarea lui, îţi vei putea da şi tu cu părerea.
Sâmbătă seara la Cinema Pro în faţă părea că toată puştimea Bucureştiului a fost trezită din somn să vină la filmul ăsta. Ajunşi cu jumătate de oră înainte de începerea filmului (care totusi a început româneşte cu o jumătate de oră întârziere) abia am găsit două locuri libere în primul rând.
Din primul rând se vede mai bine cât de prost este filmul. De la muzica ce te trimite cu gândul că probabil Enya are o matusa bolnavă, de la efectele a la Matrix, de la scene şi decoruri construite pe calculator (din 1500 de scene, 1300 sunt făcute pe calculator) până la acelaşi gen de discursuri memorabile de dinainte bătăliei cu care deja Troia, Alexandru te-a obisnuit, până la parodiile în stil american (la un moment dat pe câmpul de luptă Leonidas mănâncă un măr, replicile isteţe ale aceluiaşi Leonidas etc.).
Foarte important mi s-a părut totuşi un tipar des întâlnit în filmele americane de război: eroismul soldaţilor este pus în balanţă cu uneltirile politicienilor, realismul comandanţilor de oşti este opus ezitărilor şi nuanţărilor politicienilor, consilierilor şi diplomaţilor.
Un alt minus ruşinos al filmului este ideologia de care inevitabil s-a arătat impregnat. Spartanii luptă pentru libertate (un concept destul de modern) în fata hoardelor orientale perfect caricaturizate în film. Xerxes e portretizat ca un fel de drag queen, Nemuritorii din garda persană sunt un fel de ninja costumaţi caraghios cu alura de skeletoni, iar accentuarea tiraniei, misticismului şi sclavagismului oriental e deja patetică (de parca Sparta era un fel de democraţie lipsită de sclavi şi misticisme). Nu-i de mirare ca Iranul s-a simtit vizat prin acest film.
Pe scurt, cum spuneam, e cel mai bun film prost ce merită a fi vazut. Dacă-l rataţi totuşi acum, nu disperaţi, în cel mult doi ani va mai apărea încă o mega producţie de acest gen.
Hai ca nu e chiar asa de rau. Esti prea carcotas, te asteptai cumva la prea mult de la filmul asta? Eu l-am vazut pornind de la ideea ca o sa fie un dezastru si cum era si normal am fost entuziasmat ca a iesit ceva misto.
Faza cu Leonidas si marul cred ca ii este specifica lui Frank Miller. Filmul este totusi facut dupa niste benzi desenate care au in ele clisee destule (la fel ca in Sin City, after all). Cred totusi ca ai luat filmul prea in serios. Asta e de fapt problema europenilor, ca de cele mai multe ori iau in serios toate filmele de genul asta venite din US. Asa mi-a zis un american 🙂 Slow motion-ul e uneori folosit in exces dar in mare parte isi face treaba cu brio (scenele mi-au placut).
Pacat ca ai stat in primul rand 😛 Cred ca din spate ar fi fost mai misto filmul… Si sunt de acord, nu e o capodopera, dar nici atat de slab nu e.
radu, citisem chiar la tine si prin alte locuri cateva impresii bune ce mi-au creat un soi de asteptari cu privire la filmul asta:)
Interesant ce spui ca noi ca europeni luam filmele americane prea in serios. Cred ca se leaga de o traditie continentala in care cinematografia e mai mult vazuta ca a saptea arta decat ca o forma de entertainement in stil hollywoodian.
Un exemplu tipic de opinie filozofica dezinformata. Data viitoare cand te duci la un film intreaba-i pe pustii de la coada cu ce e filmul ca sa nu fii dezamagit. S-ar putea sa-tzi evidentzieze faptul ca Herodot nu e autor de benzi desenate si ca Frank Miller nu e tragedian grec. Europenii nu au nici o traditzie continentala de a vedea filmele. Peste 50% din publicul filmului 300 european. Cu alte cuvinte, americanii fac filmele astea pt ca ne plac si mergem la ele. Ori vrei sa spui ca europenii au dat 100.000 sau mai mult pe bilet din mila fatza de americani, sa aiba si ei o paine in plus? Get real.
manelesux, facand abstractie de modul cum intelegi tu a purta un dialog prin comentarii, nu stiu daca a tinut cineva aici evidenta adevarului istoric, la fel cum nu stiu de unde iti iei statisticile (in USA Box Office 300 e al doilea, in UK nu exista in top 10 etc.), insa stiu ca exista o traditie continentala ce vede cinematografia mai mult decat un simplu entertainement.
well, you’re wrong. in romania e in topul box office cam la fel de sus ca in america. sa nu-mi zici ca pustii aia cu care stateai la coada la film erau americani emigratzi in romania sa vada a doua oara filmul. in UK filmul e “opening this week”, deci n-are cum sa fie in nici un top pana peste 1 saptamana. Deocamdata la UK pe locu 1 e Norbit, citeste pe imdb despre aceasta capodopera a celei de-a 7-a arte. Despre ton o fi mai agresiv, dar azi mi-a iesit pe ureki filmul asta; inclusiv shoferul de taxi mi-a explicat cum americanii habarn-au ca spartanii nu vorbeau de fapt engleza si crezusem pt o clipa ca am un deja vu cand am citit postu. Acu vad ca nu suntetzi aceeasi persoana ci pur si simplu e trendul de opinie al zilei.
p.s.Cinematografia e o arta inventata de circari deci trebuie asimilata ca atare.
“Prost” si “slab” mi se pare ca sunt niste cuvinte saracacioase care descriu ceva pe care autorul nu prea l-a inteles 🙂
Filmul nu e nici pe departe atat de grozav .. dar din urmatoarele motive
1. trailer-ul a aparut cu cel putin 6 luni in urma si hype-ul a fost urias, mai ales ca a fost si intretinut de camapanii de promovare uriase. pe langa asta, eu nu am vazut de cand ma uit la filme un trailer mai bine facut decat cel de la 300.. te lasa pur si simplu paralizat si singurul lucru pe care puteai sa-l mai gandesti era “must see this movie.. must see.. look at me i’m a brain-dead zombie.. must seeeee”
2. face parte dintr-un gen deja suprasaturat, si anume transpuneri de comic-uri in filme – vezi spiderman, xmen, ghostrider, batman (exceptie face “begins”) – care pentru mass market sunt o hrana buna si ieftina ..si evident vand mai mult decat generos. totusi, calitatea lasa de dorit, superficialitatea e la ea acasa, iar comic-ul original nu ramane decat o indepartata sursa de inspiratie.
3. art-direction-ul a fost catusi de putin inspirat – layere peste layere care se puteau vedea cu ochiul liber ca au fost suprapuse la montaj, culori foarte chicioase (portocaliul suprarealist din sparta .. total nepotrivit), sangele negru si vascos ca marmelada (si totusi nici un spartan nu era patat de sange EVER!) pus ca un filtru pe obiectiv mai degraba decat un efect DIN film..
4. personajele si dialogurile cu un timing si pacing deplorabil.. Leonidas urla lucrurile care ar fi trebuit spuse pe un ton normal si sopteste chestiile care ar trebui urlate (al pacino cred ca ar fi urlat ok in 300 :P), spartanii americanizati, pletosul ala blond care parea evadat dintr-un film porno despre razboiul din vietnam..
5. gafe infernale de regie .. Xerxes zice de vreo 12 ori in diferite forme faptul ca el e “kind”.. “For i am kind”, “but i will show u i am kind”, “i am a kind man, Leonidas”, “bow to my kindness”.. asta ultima am inventat-o 😛
6. heavy metal-ul din fundal…
7. slow-motion-ul absolut deranjant.. si in secene de sex, si in scenele in care nu se intampla nimic, si in scenele de bataie, si intre scenele de bataie.. totul e un mare “cutscene” in care approach-ul asta violent si care zbiara “UITE! AM FACUT FILM GIGEA!! TAKE 10 MINUTES TO LOOK AT THIS 2 FRAMES!! I WORKED 2 MONTHS FOR THEM!” deranjeaza ..
All in all – foarte inspirata treaba cu “un film bun care trebuie vazut”.. nu regret ca l-am vazut.. insa regret ca m-am supraexcitat 6 luni cu sute de versiuni de trailer si mii de review-uri si preview-uri .. doar pt atat.
Alex, mi-as dori sa am cititori ca tine la toate textele despre filme aruncate aici:)
te referi la cititori dezinformatzi care folosesc interjectzii in recenzii si se duc la film trasi de nas de mirosul trailerului?
pt.Alex:
1.replicile, cromatica, unghiurile si art directionul sunt referintze stilistice direct la sursa de inspiratzie a filmului. Si nu, nu e vorba de manualul de istorie din gimnaziu cu care pare sa compare filmul marele public de la noi (am vrut sa zic european, dar as gresi, e un fenomen tipic culturii Divixofile romanesti).
2.ecranizarile dupa BD nu sunt mai suprasaturate decat ecranizarile dupa cartzi in general. Ce sa faci, e criza de scenarii.
Singura afirmatzie cu sens de mai sus este “regret ca m-am supraexcitat 6 luni cu sute de versiuni de trailer si mii de review-uri si preview-uri “. Well, marketingul face victime.
Abia la sfarsitul filmului mi-am dat seama ca de fapt nu e jurnalul dinainte despre vre-un festival Gay ci chiar filmul in sine ….
Pt manelesux:
1. Poate am uitat definitia interjectiei.. dar nu prea le gasesc prin postul meu precedent. Whatev’… Cum sa fie referinte stilistice la BD ?? Ala e static – asta e motion picture. Filmul asta fara slowmotion nu se incadra nici macar la scurt-metraj… a fost o transcriere a unei BD, nu o adaptare/ecranizare.. n-a avut catusi de putin personalitate – sau a avut, dar pe cea a lui Sean Connery in loc de cea a unui spartan. Si zic eu.. gluma cu manualul e nepotrivita pentru ca adevarul istoric e deformat total.. dar asta se accepta ca fiind o meteahna (tolerabila) a BDului
2. o’rly? care e ultima ecranizare de carte pe care ai vazut-o tu si s-a plasat in esantionul “filme cu high production value dar de o calitate de categoria C” ?? Nu e foame de nici un scenariu.. e foame doar de bani si de incasari de 27 de milioane de dolari in ziua cu premiera (atat a fost in state afaik). Scenarii buna sunt cacalau imho – (vezi smokin aces pe care-l recomand caloric – ca sa nu folosesc limba de lemn : “calduros”.
pt alex :
da.. si mie mi-ar placea sa am timp sa citesc toate posturile.. 🙁
Americanii pun pe primul plan comercialul, si foarte rar mai arunca ceva umbra filozofica asupra vre-unui film. Noi europeni care pretindem a avea standarde ceva mai ridicate, mai gustam acest gen de filme, uneori. De ce?… Si raspunsul este simplu, cred uneori ajungem la suprasaturatie, iar inca un film asazis cult va atrege dupa sine o voma la fel de culta. Ce ne atrage totusi la acest film?… simplitatea, oameni muschiulosi, nepatati parca de vre-un fast junk food, care lupta pentru pentru cauze simple iar in ciuda dezinformarii care domina filme istorice americane, reprezinta totusi un capitol din istorie si pare ceva mai autentic… si ne mai place felul in care e filmat, cu …puff, pac, jbuf.
Astfel spus, nu cred ca e vreo rusine sa-ti placa acest film…
pt. Alex:
1. Deci in opinia ta o ecranizare a unei BD trebuie sa fie un slideshow de imagini statice? hahaha.
2.Un film n-are cum sa fie o transcriere. Un text e o transcriere. Un film e o ecranizare.
3.Personalitatea unui film e un argument liric (=vag) care itzi mascheaza lipsa argumentului. Filmul a avut personalitate stilistica. Personalitatea unui spartan n-are cum sa o aiba pt ca e vorbit in engleza, vorba taximetristului. Deh, ne-a invatzat Gibson cu aramaica, acu sa-l punem pe Sergiu Nicolaescu sa-si dubleze filmele in latina.
4.Deformarea adevarului istoric e o meteahna tolerabila la cronicarii care ne-au lasat documentele istorice. La BD e o optziune epica.
5.Lista de ecranizari high production value cu calitate de categoria C:
a.Eragon
b.Codul lui Da Vinci
c.Ringu, Ring 2 etc
d.Black Dahlia.
e.Devil wears Prada
mi-e lene sa continui lista, am dat doar titluri recente.
6.Foame de bani e peste tot, poate Maica Tereza, Fidel Castro sau aia din green peace ar putea folosi argumentul cu “prim planul comercial”? In rest, de la infiintzarea capitalismului incoace oricine investeste cateva milioane de dolari intr-un film ii asteapta inapoi, eventual cu profit pt efortul depus. Tu nu cereai 5 lei cand erai mic si te puneau parintzii sa recitzi o poezie?
Observer, esti aberant cu umbra aia filozofica si cu “voi europenii”.
1. Roaga-l pe proprietarul acestui blog sa itzi comunice topul box office European, acu ca a aparut si cel din UK ca sa vezi care-s filmele gustate de europeni: 300 si Tzestoasele Ninja.
2.E o ecranizare BD, nu o campanie de dezinformare finantzata de George Bush.
Astazi planuiam sa merg sa vad filmul. Alex m-a convins sa nu merg.
Excelent comentariu, Alex! 🙂
P.S. Aleg in schimb “freedom writers”. Pare bun. 🙂
Tocmai am vazut filmul. Si eu si sotia am ras in continuu de la momentul can nevasta regelui CHIAR a rostit fraza aia cu “sa vi cu scut sau pe scut”.
De atunci nu ne-am mai putut abtine. A fost delirant. Filmul asta e PROST in ultimul hal.
Nu ma asteptam la cine stie ce, dar macar sa aiba actiune. NU ARE ACTIUNE! E in slow motion.
Cand se porneste lupta… se si opreste… ca e cu incetinitorul. Si sunt mai multe viteze de incetinitor…
Putin mai incet si uneori statea pe loc. Dar nu era vreo scena super… nuuu… era asa mereu!
Pe scurt: filmul e varza. Totul, dar TOTUL e in slow motion. Spre sfarsit nevasta regelui se duce la o fantana… imagine cadru din Sparta… dar e in slow motion! Apoi intra in zona cu fantana sa vorbeasca cu amicu prieten… de ce a fost slow motion acolo? DE CE?
si tot asa si muzica… e varza!
si tot asa si dialogurile… tipa aia din orice, patetici in ultimul hal
si tot asa si decorurile… Sparta… insula in grecia, soare 300 de zile pe an! Si decorurile sunt 199% din Lords of The Rings, partea aia cu vulcanul… e patetic
si … bonus… vocea naratorului! NARATORUL SPUNE CE SE INTAMPLA! Ca la prosti!
“Leonidas simte ca scutul e prea greu”.. “coiful e prea nustiucum”…”acum se aseaza pe vine”… “spartanii sunt baieti rai”… “lupul il privea cu foamea in ochi”…
E ca in filmele cu prosti!
Am ras de am pleznit. Dupa ce am vazut trailerul vroiam sa ii dau 8 pe IMDB, am ajuns sa dam amundoi 1…
gata imedebeilor, m-am prins, voi v-atzi uitat la emisiunea lui Mircea Badea.
Nici macar nu da bine sa te iei de un film din main-stream, lucruri care nu rezoneaza cu preferintele tale gasesti in absosulut orice film, si conteza prejudecata cu care ai plecat sa vezi filmul. Manelesux, mai sus nu ma refeream la o preferinta a mojoritatii, presupun ca nu te consideri reprezentant ai preferintelor majoritatii, nu asculti manele nu?!… Am pus intrebarea fireasca, ce a placut la fimul asta, ca pana la urma asta e motivul pentru care e atacat atat de tare in comentarii, nu?!…
bah date-n famila mati de om pansat ba prostule daca nu iti place nu te uita ,dar nu jigni filmu date-n mortii matii ,murirai fara lumanare, ca a fost Gozu filmu.Salut-o pe nevastata din partea mea. Sugi pula ba adrian prostituatu
adrian ciubotaru : ti-am citit fostul blog si am gasit ceva tare curios ..iata : aceleasi scatofilii si acelasi erguß vomitativ apareau in comentarii ca si acesta de mai sus . uel, ma intreb cum iti permiti sa stergi comm-urile altora care sunt decente si doar controverse si pe acestea sa le lasi asa expuse .
aaa, si inca ceva : ce curios ca l-ai “cenzurat” pe vasile … dar ai lasat totusi “invitatia la felatie ” ca vezi doamne … are si dansul un organ cu care “gandeste” si se exprima .
intrebare : psihopatii sunt lasati liberi in romania ? atat pe net cat si pe strada ? ma rog , eu stiam totusi de libertatea hacherilor romani 😮
semneaza : Hortence !!!
aa, imi amintesc ca sunt moderata parca…