Un preţ de negociat cu tine însuţi

13 Flares 13 Flares ×

E un paradox simpatic al celor care se zbat să devină cunoscuți, vedete și staruri, iar apoi vor să nu fie recunoscuți. Joacă în toate filmele, se duc la toate emisiunile, dau toate interviurile, iar apoi îşi pun ochelari de soare. E o goană după celebritate cuplată cu o fugă în anonimat. E bine să te recunoască lumea pe stradă, dar parcă nu e bine.

Un studiu (făcut în România) spune că majoritatea românilor ar vrea să fie șefi, dar fără responsabilitatea aferentă unei funcții de conducere. Aș vrea să fiu șef, dar în același timp nu-mi place responsabilitatea. În același timp, aș vrea să fiu plăcut de colegi și aș cam vrea să am mai mult timp liber. Dacă se poate, fără nicio muncă, fără niciun preţ.

dada

Un studiu (de data aceasta, făcut în America) a concluzionat că mulți oameni își doresc bani pentru a putea scăpa de relațiile nesănătoase din jurul lor. Banii ar fi un buffer social care te izolează și te salvează de toată mizeria din jur. Îți cumperi o mașină mare, o casă mare, mănânci în oraș în anumite restaurante şi petreci concediu în anumite locuri. Avantajul banilor mulți este că nu mai trebuie să înghiți toate rahaturile de la șefi, de la colegi, de la vecini. În mijlocul acestei mlaștini, oamenii visează la bani nu pentru a obține ceva, ci pentru a scăpa de ceva.

Întreabă-te: dacă ai avea mulți bani, câte compromisuri nu ai face, câte lucruri nu ai înghiți și la câte legături “nesănătoase” nu ai renunța?
E ca și cum, cu ajutorul banilor, ai pune lumea (sau cel puțin partea ei mai puțin plăcută) pe hold și apoi pe silent.

Cele trei situații de mai sus arată o concluzie firească: nu ți se întâmplă succes, nu ți se întâmplă bani, nu ți se întâmplă faimă sau putere, dacă nu ești dispus să oferi ceva la schimb. Timpul tău, munca ta, sufletul tău, grijile tale.

E un troc pe care îl poți alege după puterile și talentele tale. Unii vor să iasă în față, alții vor să tragă sforile din umbră. Unii vor să înoate în bani, alții vor să nu mai înoate în mizerii. Unii se flatează când sunt recunoscuți, alții se flatează când sunt influenți.
Nu le poți avea pe toate. Mai mult, nu poţi avea nici măcar bucăţi din acest tot fără un preţ pe care să îl poţi negocia doar tu cu tine însuţi.

13 Flares Twitter 0 Facebook 13 13 Flares ×

2 thoughts on “Un preţ de negociat cu tine însuţi

  1. Gheo

    E trist cand banii iti mijlocesc existenta, ca un scop in sine, ajungi sa fii un amarat de sclavete, ocupat mai mult cu grijile altora.
    Am remarcat si eu faptul ca cei care isi bizuie existenta doar pentru bani, ajung niste animale antisociale.

    Reply
  2. Pingback: Tema 6 | ianculavinia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *