Taxi to the Dark Side

0 Flares 0 Flares ×

bscap0110.jpg

Din documentarul Taxi to the Dark Side (2007) m-am oprit la povestea unui deţinut din Guantanamo, suspect de terorism, pe nume Muhammad Husayn Qahtani. Cetăţean saudit, a fost prins în Afganistan şi apoi trimis la Guantanamo unde i s-au aplicat toate metodele de tortură (puse la punct de CIA în ultimii 50 de ani) rezumate intr-un nou manual de tehnici psihologice de interogatoriu aprobat de Donald Rumsfeld.

Din acest manual şi din rapoartele sesiunilor de interogare, s-a putut face o listă cu câteva din aceste metode:
– deţinutului i s-a spus să stea în picioare şi i s-a pus muzică la volum ridicat pentru a-l ţine treaz
-15 zile cu somn de patru ore: de la 7  la 11 dimineaţa. În restul timpului, 20 de ore, era supus interogatoriului.
– a fost privat de lumină şi stimuli auditivi după o metoda dezvoltată de psihologul canadian Donald O. Hebb. Se presupune că tehnică induce o stare de psihoză în mai puţin de 48 de ore.
Exemplu: poză.

– inducerea stresului prin folosirea fricilor şi fobiilor deţinutului (câini, şerpi etc.)
– invadarea spaţiului personal de către o femeie care îl mângâia, îi trecea mâinile prin păr etc.
Agresiune sexuală de către interogatorii femei.

– forţat să poarte lenjerie de damă, multiple elemente de homosexualitate – sensibilitatea bărbaţilor arabi faţă de identitatea sexuală. Dezbracat, cu o glugă pe cap şi era forţat să se masturbeze.
De asemenea, a fost forţat să danseze cu un anchetator bărbat.

– a fost forţat să imite trucurile unui câine pentru a-i reduce sentimentul de demnitate. I s-a spus că un câine trăieşte în condiţii mai respectabile decât el.
– o mănuşă de latex este umflată şi atinge periodic faţa deţinutului.
– deţinutului i s-a făcut o clismă.

– se regiza o petrecere aniversară, deţinutului i se punea pe cap un coif de hârtie – poza de mai sus, iar apoi gărzile şi anchetatorii începeau să cânte God Bless America.
– nu i se permitea să urineze.

Pe lângă raţiile insuficiente şi deshidratarea forţată era supus unor regimuri termice extreme cu ajutorului aerului condiţionat. Pulsul îi scădea până la 35 bătăi pe minut.

Guantanamo s-a transformat treptat într-un veritabil laborator de ştiinţific de cercetare a comportamentului uman. Se pot găsi precedente în istorie?

Se mai pot vedea şi:
Abu Ghraib torture and prisoner abuse – Irak. Cea mai mediatizată postură.
Bagram torture and prisoner abuse – Afganistan
Geneva Conventions

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

6 thoughts on “Taxi to the Dark Side

  1. depe

    foarte soft pe langa ce faceau japonezii in china. pe langa amupatarea pe viu a mainilor si a picioarelor, privarea de somn e o tortura administrata cu multa blandete. multi trecem prin asta atunci cand trebuie sa ne trezim dimineata, sa mergem la munca.

    Reply
  2. jez

    una e tortura pentru a obtine o informatie, alta tortura “de placere”, for fun, de umilire si alta tortura care urmareste controlul mintii/subiectilor prin scindarea eului si obtinerea DID (Dissociative Identity Disorder).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *