Săptâmâna trecută am fost cu Andreea Burlacu într-o mică excursie – în urma unei invitații de presă – la Tășuleasa. Pe 30 iunie, în satul Dorna Candrenilor am asistat la inaugurarea unui Centru de educație pentru voluntari și a unui traseul turistic până la Rezervația 12 Apostoli, amenajat de elevii din localitate. Toate acestea s-au petrecut în cadrul proiectului Pașaportul Verde (implementat în colaborare cu Coca-Cola HBC România), un program de training în care au fost implicați peste 200 de tineri.
S-a înțeles faptul că acțiunile de ecologizare trebuie să aibă drept corolar campanii de responsabilizare în cadrul comunităților locale și traininguri cu tineri voluntari care la rândul lor vor implementa singuri proiecte de responsabilitate socială, dovedind încă o dată că a te implica este o victorie.
Mi-a făcut plăcere să-l ascult pe Cătălin Ștefănescu – pe care n-am îndrăznit să-l abordez – vorbind la conferința de presă:
„Cred că perioada romantică a ONG-urilor, în care abia începeam să înţelegem rolul lor, a cam trecut. Perioada în care o vedetă sau o persoană politică puteau să confişte o cauză socială a spus. Acum a venit vremea campaniei pentru slăbit, în care să vedem imaginile cu ‹înainte› şi ‹după›. Trebuie să putem măsura rezultatele activităţii unui ONG. Tăşuleasa Social are astfel de rezultate. Felul în care reuşeşte să mişte tinerii şi felul în care ştie să îşi facă treaba conturează deja imaginea unui ONG contemporan. “
Proiectul Pașaportul Verde inițiat de cei de la Tășuleasa Social reprezintă o investiție inspirată în educarea tinerilor din mediul rural (mai mulţi decât cei care trăiesc în oraşe) și în conștientizarea faptului că destinul unei comunități locale este strâns legat de grija pentru mediul înconjurător.
Am participat împreună cu copiii voluntari (unii veniţi şi din Germania) la un concert pitoresc Fără Zahăr la Căminul cultural, am văzut Biblioteca Comunală din Dorna Candrenilor, iar spre finalul zilei am mers cu toţii în Ţara Tăsuleasa, un loc frumos pe măsura oamenilor care se adună acolo.
Ceea ce face Alin şi organizaţia lui este o continuă inspiraţie pentru oricine doreşte să se implice social, iar ceea ce fac voluntarii Tăşuleasa (Claudiu, Paul, Iulian (nelipsit nici la Lecturi Urbane), Elena, Ada Milea, Cosmin Bumbuţ şi mulţi-mulţi alţii) contribuie din plin la reţeaua bunului simt şi a încrederii de care avem atât de mult nevoie.
Au mai scris: Green Report, CSR Romania, uichendist.ro
Vezi toate pozele
e frumos la tasuleasa 😀
Am participat şi eu la inaugurarea Centrului de la Dorna Candrenilor, dar şi la câteva acţiuni de împădurire. Pot spune că la Tăşuleasa am cunoscut o grămada de oameni extraordinari, care se implică şi care merită apreciaţi pentru ceea ce fac. Foarte reuşit articolul 😀