Pe la inceputul secolului trecut, Spengler compara civilizatiile cu un organism: ele se nasc, cresc, se maturizeaza, imbatranesc si apoi mor. In filozofia culturii, viziunea lui Spengler n-a supravietuit, insa alegoria sa a ramas ca exercitiu de imaginatie si simplificare a unui diagnostic.
Aceasta imagine mi-a revenit in minte dupa dezbaterea de ieri din Club A intre niste politicieni care, cel putin stiu ca mimeze dialogul (daca tot ii acuzam atat) si niste bloggeri-adolescenti hlizindu-se imbibati de importanta adevarurilor emise. Asimetria acestui dialog am simtit-o pe tot parcusul dezbaterii punctata de adolescenta unei blogosfere reprezentata prost pe acea scena m-a facut inca o data sa inteleg ca viitorii reprezentanti al societatii civile nu se vor decanta din bloggerii cu trafic. Ni s-a ingrosat putin vocea, a inceput sa ne creasca par pe piept si ne-am gandit in fronda noastra de dragul ei sa fugim de acasa cu carnetul de alocatie in rucsac.
A avea fata in fata niste politicieni care totusi ne reprezinta (cel putin formal) si a-i intreba in ce masura ne manipuleaza, a le spune ca toti mint si a-i ruga sa recunoasca acest lucru a fost o chestie demna de clasa a IV-a. In primul rand, nu te asezi la aceeasi masa cu niste oameni asupra carora arunci din start presupozitia lipsei de adevar a discursul lor (daca cel din fata ta minte, discutia ta cu el te descalifica pe tine). In al doilea rand, a descoperi roata manipularii in majoritatea gesturilor politice tine de un domeniu al subintelesului pe care s-a batut prea mult oricum prea multa moneda. Educatia e un proces de manipulare, persuasiunea e un proces de manipulare, folosirea argumentelor emotionale comporta tipare de manipulare, si?
Am fost la dezbatere si ne-am intors acasa patrunsi de stima de sine creata de senzatia mama, ce le-am zis-o-n fata! Oocheeii…
Am avut o singura interventie la microfon in care mi-am cerut scuze in numele celor pe care-i simteam jenati in deficitul de imagine creat de ceilalti bloggeri iesiti desculti pe portile Orientului si l-am intrebat pe Adrian Nastase despre incercarea sa de-a se adresa mai mult Romaniei urbane (cea care l-a votat atat de putin in 2004). Impresia mea este ca blogul lui Adrian Nastase umple un gol de reprezentare pe care domnia sa il are fata de un public pe care Basescu il pierde pe zi ce trece. Cred ca a fost cea mai inteligenta interventie fara a depuncta celelalte intrebari pertinente.
Cum mi s-a parut omul Adrian Nastase? S-a simtit putin aroganta sa (in multe situatii legitima), n-a ramas dator la nici o ironie (cand spun “ironie” cosmetizez glumele de gradinita si banalitatile emise de bloggerii de acolo: un blog permite posibilitatea comentariilor, exista atat de multi bloggeri de 16 ani pe care nu-i citeste nimeni etc. De parca, daca Nastase i-ar citi pe fiecare dintre ei, i-ar adopta pe toti!) aruncata din tabara bloggerilor si pare de multe ori lasandu-se purtat de impulsuri de moment. La final i-am multumit pentru raspuns si i-am pasat o carte de vizita pentru momentele ludice in care lectura blogului meu poate transforma trecerea timpului intr-o pe-trecere interesanta.
Un alt politician detinator de blog prezent la dezbatere a fost Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, reprezentandu-si recentul proiect de salvare al parcului Bordei. Domnul Chiliman a ramas si la berea de dupa, povestindu-ne vrute si nevrute, glumind despre una, alta etc. L-am intrebat de unde au venit banii pentru campania acestui proiect (am vazut bannere stradale, am vazut reclama pe trafic.ro) si-a parut mai mult patruns de entuziasmul viitoarei reusite a ideii sale decat de coridoarele materializarii ei.
O alta personalitate prezenta la dezbatere a fost Dan Andronic, genul ala de tip inteligent lipsit de idealisme marete, neatins totusi de blazarea oamenilor constienti ca in aceasta lume lucrurile se invart dupa alte criterii decat cele descrise in Fata babei si fata mosului. A ramas si domnia sa la o bere cu bloggerii povestindu-ne fara emfaza anecdote si mari adevaruri metafizice si-i multumesc pe aceasta cale pentru ca m-a cocotat atat de flatant si responsabilizant in blogroll-ul sau.
In a doua jumatate a dezbaterii a aparut si Darius (pierduse trenul, venise cu altul, a ajuns tarziu si-a gonit direct de la Gara de Nord in Club A) lamurindu-ne pe marginea “blogului lui Nastase”, intepandu-se inutil cu zoso si scaldandu-se usor in intrebarile gen Darius, ce-ai simtit cand i-ai facut blogul lui Nastase?
Impresia generala a fost ca blogosfera a fost neinspirat reprezentata de cativa oameni asezati pe scaunele gresite, nu regret cele doua ore alocate dezbaterii, insa mi-e greu sa ma consolez cu ideea ca se putea si mai rau. Mi-au placut intrebarile si punctele de vedere sustinute de Bobby, Adrian Cristea si Costin (oameni care pot purta un dialog constructiv), mi s-a parut ca 80% din ce-a spus Zoso se va intoarce impotriva lui, admir curajul lui Horia Badau de-a organiza astfel de dezbateri si astept de la dansul mai multe pe viitor.
Poze de la dezbaterea de aseara poti fi vazute aici. Alte reactii pot fi citite la Costin, la Zoso, la Dan Andronic si la altii spre care mi-e cam jena sa-i trimit pe cei doi cititori de-ai mei.
Ideea cu blogul unui pusti de 16 ani era direct legata de ideea ca in blogosfera e atat de vasta incat nu poate fi reprezentata doar de “Intelectuali”, cu totii avem ceva de spus. De fapt blogosfera nu e a noastra ci noi suntem ai ei – Cu totii ! Inclusiv un pusti sau un pensionar. (iar asta era reactia la faptul ca Nastase afirmase ca isi doreste interactiune…)
In fine e greu sa privesti lucrurile din acelasi punct de vedere. Eu cred ca fenomenul e inca la inceput la noi si deja este asaltat de modalitatile de speculare. Ce m-a oripilat pe mine este ca toti ati acceptat directia politica a dezbaterii ! ati jucat cum a cantat Nastase ! si trebuie sa recunosc ca este BUN ! a demonstrat ca nu exista identitati in blogosfera ci e tot o masa de oameni manipulabila..
PS: scuze ca iti fac lumea de rusine !
Pingback: Diverse » Andrei Rosca
Adi nu mai fi trist. probabil asta e inceputul. Si nu-ti face probleme, ca intr-adevar SCHIMBAREA nu va veni de al cei cu trafic, din simplul motiv ca acestia au treaba sa-si sustina traficul> Si oricum sa fim seriosi, intitdeauna un “Gavroche” s-a nascut dintre anonimi, nu dintre vedete.
Cristi nu neg ca Nastase nu e un bun manipulator si ca noi suntem ai blogosferei si nu invers, dar cred ca in conditiile unora astfel de dialoguri trebuie neaparat sa ii alsam pe cei care stiu mai bine sa dialogeze, pentru ca al urma, urmei si politicienii sunt oameni si sunt inselati de aparente.
Andrei… 😉
Azi m-am trezit destul de tarziu si am ajuns la servici la 11 fara 5.
Costin: tu macar te-ai trezit.
Este Andrei ca suntem in tonul comentariilor? :)) ihihhi
Pingback: Calaii intelectuali ! Bleak !
L A M E !!
Tu zici ca noi sa nu zicem ca suntem toata blogosfera bla bla … dar ne asemeni pe toti lui zoso. Zoso a zis niste chestii noi altceva.
Si mai era una. Ai fi pus vreo intrebare inteligenta? Ca nici jurnalistii n-au putut mai mult 🙂
Pingback: Bloggeri vs. Politicieni » cristealizari
(Hai, bre, Adriene, si la mine ti-e jena sa-ti trimiti cititorii? :)) )
Altfel, ce sa zic, daca am fi toti la fel, ne-am numi “regiment” si am fi masa de manevra.
Asa, tuturor le va fi tema de bloguri, caci intotdeauna se vor gasi cateva sa dea mumu gratuit si in gura mare, sau altele care sa strige “nu puneti botul!”. E foarte sanatos asa!
Si televiziunile au atat TVR Cultural, cat si DDD.
In primul rand, o asemenea intalnire, in realitate, este o actiune pozitiva. Dar antinomia artificiala politicieni/bloggeri ma deranjeaza, pt ca in virtual exista marea favoare a egalitatii de sanse, departajarea facandu-se pe valoare si pe receptarea ideilor. Sigur ca personalitatile politice, de talia lui Adrian Nastase, atrag imediat un trafic major. Este curiozitatea si… rautatea. Dar ca bloggeri politicienii sunt pe acelasi plan cu toti ceilalti, si abia in acest fel putem face ca valorile reale sa fie sustinute mai activ in bloggosfera, altfel, nu facem decat sa transferam dichotomiile din realitate si in virtual!
Cristi, te rog nu dezamagi mai mult. Idei din astea subtitrate la documentare despre conspiratii, ca ne-au manipulat pe toti etc., pur si simplu nu mai tin. Dezbaterea a fost una pe teme politice, insa nu cred ca s-a politizat intr-atat inca sa trezeasca oripilarea simtului tau civico-blogaresc.
Costin, Andrei: azi am intarziat 15 minute la munca.
Adrian, am trimis catre tine cititorii (chiar catre insemnarea cu pricina); am facut-o mai tarziu, caci la momentul scrierii blogul tau nu mergea
Maria, antinomia asta a fost copywriting-ul de pe afis ce s-a vrut chipurile eticheta unei stari de fapt; cine a vrut sa inteleaga, cred ca a filtrat putin nuantele dezbatute acolo
Da Adrian asa e.. eu sunt prostul care a vazut si alt potential intr-o astfel de discutie dar toti cei prezenti care au vazut in invitati avizi de politica m-au judecat … IMI PARE RAU CA IMI PLACE SA SPUN CE GANDESC… Hai ca deja ma secati ! Bine ca sunteti voi “Intelectualii natiunii” Spor la orice faceti…
Adrian,
(chestia cu cititorii era o gluma in subsidiar)
Ceea ce-mi place e ca ti-ai spus parerea, tare si raspicat. Da, ar fi putut iesi mai bine din punct de vedere al imaginii.
Dar pana si Parlamentul Romaniei, crema politicii romanesti adica, arata in 1990, cand era tanar, de “Comici vestiti ai ecranului”.
So, domnii politicieni sa nu ne judece.
(PS, asta mi-a dat o idee de postare noua)
Incet incet devii o tinta 🙂 Inseamna ca mergi pe drumul cel bun
Eu am studiat la retorica texte de-a lui Adrian Nastase ,gen “Albul ca Zapada si cele sapte pitice” 🙂 Omul e foarte arogant,nu-l simpatizez deloc.Dar e cult si asta respect la el.Are talent la scris,in special ironie.Dar e foarte corupt,ca majoritatea politicienilor,a caror singura arma e manipularea,chiar si dialectica.Nu as citi blogul lor EVER 😉
A,uite ca uitasem: civilizatiile sunt un organism VIU,iar viziunea sa e perfect de actuala :p O cultura,de fapt,e cea care moare,dand nastere la o civilizatie,cum e cazul S.U.A. De fapt,daca o iei asa,nu civilizatia,ci CULTURA e cea care moare.Cum facea…na,ca-mi scapa… 🙁 diferenta dintre Kultur si Zivilization la germani.Cultura e una si civilizatia e alta.Cultura tine de spirit,iar civilizatia de material. 🙂
Interesanta discutia si cred ca toate nuantele si toate problemele legate de optica relatiei blog-politic sau blog-ziaristica, ne se vor putea rezolva decat prin discutarea in continuare a lui si prin intelegerea fenomenului. 😉
dar parca inainte de S. au fost stadiile lui Vico, nu?
ma tem ca am sa te cert putin… ce cauti la astfel de reuniuni ignare, unde se discuta despre zero barat? cum poti pune adjectivul inteligent langa figuri patibulare gen ‘dan andronic’, pour ne pas le nommer, din partea ‘presei’ or whatever? de ce atata generozitate si timp risipit, cand mai sunt pe lume atatea carti necitite?… 🙂
zau, ce cauti printre…
o pun pe seama furtunii 🙂
hm, poate odata ar trebui sa deschidem o discutie despre asta, sau sa ne precizam gandurile. de ce blogurile sunt nule in afara functiei de comunicare (jurnal public), de ce nu exista nici o ‘blogosfera’ si nici una din visariile infantile ale celor care le folosesc, de ce e balet ce-ai facut tu acolo etc.
nu stiu cand… in fine, curand, poate.
(desi nu se discuta o evidenta. ma rog, ea se poate totusi rezuma, presupun.)
http://www.razvanvasiu.blogspot.com
Ce punguta cu bloguri dom’le..mai degraba un buzunar ponosit.
Ce parere aveti de asemanarea:”Ceausescu presedinte si Nicu
Ceausescu secretar UTC si Basescu presedinte si Elena Basescu secretar tineret la PDL partidul lui taticul”?O noua familie domnitoare,un nou cabinet 1 si 2?
Toti sunt la fel. Cand ajung sus se apuca de prostii. Recurg la santaj, intimidare, dispret fata de alegatori.
Oare a disparut respectul si morala la romani. S-au politicienii astia sunt creati din excrementele oamenilor de rand.