Într-un diagnostic recent – numit Manifestul cărții – Vasile Ernu observa cum infrastructura culturală din România (şcoli, universităţi, cinematografe, biblioteci, librării) este intr-o continuă degradare. Librăriile de stat, de exemplu, ori au dispărut, ori s-au reprofitat spre papetărie, ori au deveni sedii de bănci.
Când numărul bibliotecilor, al cinematografelor sau al librăriilor se micşorează, scade de asemenea posibilitatea ca un individ să aibă acces la instrumente care ţin de educaţie, cultură şi viitorul unei comunităţi.
Vestea bună ar fi că o mare parte din acestă infrastructură culturală este în proces de reconfigurare în spaţiul virtual, iar apariţia unei noi librării on line ilustrează acest trend îmbucurător.
Am scris rândurile de mai sus pentru că azi s-a lansat elefant.ro care şi-a propus – după cum spune comunicatul – să devină cel mai complex magazin virtual de carte, cu cel mai bun şi mai rapid serviciu de livrare din Romania.
Din perspectiva poziţionării, elefant.ro are patru direcţii:
– rapiditate: livrare în 24 de ore
– preţuri atractive
– o comunitate deschisă interactivă
– un produs care se îmbunătăţeşte continuu
Investiţia în proiectul acestei librării este cel puţin impresionantă chiar şi pentru un business online “clasic”: 1,2 milioane de euro pentru primul an (funcţionare şi dezvoltare) şi este susţinută de Greenlight Invest, unul dintre fondurile de investiţii controlate de omul de afaceri Ion Sturza (fost prim-ministru al Republicii Moldova).
Mi-au plăcut două idei:
– pe contul oficial de youtube sunt realizate o serie de filmuleţe despre ce este elefant.ro, care este politica de preţuri şi publicul ţintă.
– un blog literar unde se va încerca crearea unei comunităţi prin încurajarea împărtăşirii de experienţelor de lectură
De asemenea, ca informaţie suplimentară, librăria conţine, pentru momentul lansării, aproximativ 10.000 de referinţe şi va beneficia de selecţia şi îngrijirea unor editori specializaţi.
Citat:
“Îmi este greu să definesc ce este mai întâi www.elefant.ro: un proiect comercial sau un serviciu cultural indispensabil. În conditiile în care avem în Romania orașe fără nicio librărie ( e.g. Găești, Adjud, Abrud, Roșiorii de Vede) sau orase în care librăriile își restrâng activitatea și rezistă cu greu (e.g.Oradea, Alexandria, Focșani, Tulcea, Medgidia, Slatina) este important ca accesul la lectură să fie susținut” – spune Ion Sturza.
Despre lansarea elefant.ro au mai scris până acum Bobby Voicu și Victor Kapra.
articolul face parte din campania de lansare a elefant.ro
băăăi, au băgat (bagă) 1.2 milioane de Euro în site şi nu au
cartea lui Ştefan Murgeanu ?!?! 😛 😀 🙂 😉 :)))))
Pingback: Tweets that mention http://www.adrianciubotaru.ro/o-noua-librarie-online-elefant-ro/#comment-86968?utm_source=pingback -- Topsy.com
Ştefan iz right!
e bine ca se misca ceva, desi sunt genuri de carti pentru care prefer titlurile internationale.
foarte interesant blogul!
Niste nemernici cei de la elefant.ro.
Am comandat niste carti (aflate la reducere) dar pe una au incasat-o la pretul integral desi pe site este la pret redus.
Nici nu au avut bunul-simt sa-si ceara scuze..
Eu am avut numai experiente bune cu elefant.ro
Sunt uimit sa aflu ca au bagat atatia bani intr-o librarie online
Pingback: Secret Santa cu carti de la Elefant.ro | Adrian Ciubotaru