Mitul instinctului de turmă

0 Flares 0 Flares ×

Nu știu care sunt originile expresiei “instinct de turmă”, dar am avut mereu oroare ideea pe care o sugerează. Este o analogie care pune oamenii – masele, gloata – în același schemă de comportament cu turmele de oi.

Problema este că “Instinctul de turmă” te poate ajuta într-o explicație atunci când privești oile, dar nu e de mare folos atunci când vrei să tragi niște concluzii despre oameni.

Dacă oamenii ar fi ca niște oi, romanii nu s-ar fi gândit la “pâinea și circul” care sunt necesare pentru a mulțumi poporul. Și în plus, dacă oamenii ar fi ca niște oi, dictatorii nu ar recurge – fără excepție – la instituții represive pentru a se menține la putere.

Un argument istoric local ar trebui neapărat să puncteze că existența vastului aparat represiv al Securității denotă nu atât paranoia elitelor comuniste, cât problemele reale de a menține o largă populație sub ordine (în lipsa consensului).

Ciobanii – pentru a rămâne în universul expresiei – nu sunt nevoiți să facă atât de multe eforturi pentru a primi ascultarea oilor.

La final, articolul trebuia oricum să fie scurt, un citat:

One of the great misunderstandings about evolved human nature is that people are sheep; that, because we evolved amid social hierarchy (true), we are designed to slavishly accept low status and blindly follow the leader (false).
People by nature seek the highest status they can attain, under the circumstances, and they accept leadership only so long as it seems to serve their interests. When it doesn’t, they start to grumble.

Citatul este din Nonzero – o carte extrem de recomandabilă (în ciuda subtilului pompos).

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

5 thoughts on “Mitul instinctului de turmă

  1. Cosmin

    Si tu crezi ca pentru ciobanul vodafon e usor sa conduca oile?
    Gandeste-te ca pierde toata ziua pe munte.
    Trebuie sa le duca la pascut in fiecare zi.
    Trebuie sa dreseze cainii.
    Si cate si mai cate.

    Nu e ca in reclama, sta in fund si da like pe facebook 😀

    Si da, eu cred ca noi oamenii suntem oi.
    Si mai cred ca ne place.

    Reply
    1. Adrian Ciubotaru Post author

      Cosmin, apreciez punctul tău de vedere (neargumentat), dar te rog să nu crezi cumva că imaginea mea despre universul cioban-oi este influențată de recentele spoturi Vodafone:)

      Reply
  2. coriolan

    Aceasta sintagma este valabila ori de cate ori se deschide vreun supermarket, unde este bataie intotdeuna pe tigai si oale, si bineinteles de Black Friday ca tot este aproape, unde toti se ingesuie sa cumpere produsele la aceleasi preturi, dar cu etichete frumos colorate…

    Reply
  3. claus

    Probabil ca spiritul de turma in sensul pozitiv se refera la putin nationalism, la unitate si solidaritate din partea romanilor. Probabil e o forma mai explicita prin care romanii ar deveni mai uniti. Mot-a-mot, spirit de turma se refera la cu totul altceva. Ideea unui popor de oi e trista, dar adevarata. Spiritul de turma nu este benefic niciodata, in orice situatie. Constiinta de sine, de potentialul propriu, curajul la parerea proprie si coloana vertebrala cred ca sunt opusurile spiritului de turma, si, sa nu uit, si autenticitatea.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *