Mar Nero (2010)

0 Flares 0 Flares ×

Poster
În urma unei invitaţii de la Parada Film si Revista Tabu, am fost la o proiecţie specială pentru bloggeri a filmului Mar Nero (2010), în regia lui Federico Bondi. O poveste – inspirată din viaţa reală a bunicii regizorului – a unei bătrâne din Florenţa îngrijită de Angela, o tânără româncă jucată foarte bine de Dorotheea Petre (deşi imaginea Dorotheei poate crea senzaţia că România este o ţară din jurul Mării Caspice).

“Partea românească” a avut un aer puţin credibil (câte bătrâne italience cu o sănătate precară ajung să viziteze România cu menajera lor?), iar câteva forţări de domeniul clişeului (descrierea sarmalelor şi imaginea românilor – chipurile tot latini! – care sărută apăsat) şi scenariul cu parfum de documentar mi-au lăsat un film tezist (uite, oamenii se pot înţelege chiar şi fiind din culturi diferite) şi cu străluciri locale (scena în care bătrâna italiancă “vorbeşte” cu tatăl Angelei, nici unul neînţelegând limba celuilalt şi scena de Revelion în care ţiganii din Italia cântau C-aşa-i românul cu Noi vom fi aici pe veci stăpâni).

Este un film care totuşi merită văzut, am notat premiera – pentru mine – a vizionării unui film în care este vorba despre românul-emigrant ceea ce nu este o senzaţie tocmai confortabilă şi te cam pune pe gânduri şi, în plus, am admirat rolul mut, dar puternic jucat de Vlad Ivanov, un actor – de o modestie rară – care merită toate premiile şi laudele.

vezi trailer

Au mai scris – printre alţii – despre film: Corina Maria Scheianu, Dragoş Butuzea, Ana Ciobanu, Claudia Tocilă, Toma Nicolau, George Hari, Cristina Bazavan.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

7 thoughts on “Mar Nero (2010)

  1. Pingback: Mar Nero- tratament pentru ranile făcute de mass media « Zapacita

  2. Pingback: M-AR NEnoROci o lume fără artă « Despre noi şi lucrurile care contează.

  3. Pingback: Strangers on the Net » Mar Nero: durerea şi prietenia româno-italiene

  4. dragosbutuzea

    ma mira ca in timpul filmului, unii spectatori erau plictisiti, nu mai aveau rabdare, dadeau sms si verificau ora pe mobil. in schimb, dupa postari, toata lumea a ramas incantata de film…
    inseamna ca i-au convins discutiile de dupa proiectie. 🙂

    Reply
  5. Pingback: Mar Nero (Marea Neagră)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *