De parcă nu erau destule, dacă nu aţi aflat deja, pe capul acestei ţări nefericite s-a mai abătut încă o urgie. Din ce în ce mai mulţi oameni s-au apucat să citească în public, iar din cauza unei mişcări trendysexycool, există riscul – vorba lui Bobby Voicu – ca în România lectura să devină un obicei popular şi trendy.
Se citeşte în tren (recent, întorcându-mă din Cluj – la un scaun distanță – cineva citea o carte cu un sticker Lecturi Urbane pe ultima copertă), se citește în parcuri, pe bănci, pe plajă, în gradină, în metrou sau în tramvai. Se citește împreună sau singur.
Se citește din Tecuci până în Timișoara, din Drăgășani până-n Cluj, Mediaș sau Iași, sau Bacău. Sunt peste 20 de oraşe înscrise pe harta unei Românii care creşte prin lectură.
Este o hartă afectivă care mă onorează. Mă bucur că sunt contemporan cu aceşti puşti care se zbat pentru un eveniment în oraşul propriu. Strâng cărţi, umblă după sponsorizări, caută o aprobare pentru un eveniment în spaţiu public, fac planuri de comunicare, apar la televiziunile locale, îşi mobilizează profesorii, părinţii, colegii şi prietenii.
Lecturi Urbane este unul dintre motivele pentru care optimismul meu cu privire la viitorul acestei ţări.
Miercuri, ne-am urcat într-un microbuz cu Cristiana și Ileana și-am mers la Lecturi Urbane Câmpina unde niște puști (unii în clasa a VIII-a, alții la liceu, iar câțiva în primii ani de facultate) au pus la cale un eveniment unde s-a citit, s-au oferit cărți și s-a cântat la chitară.
Am oferit cărţi tinerilor, pensionarilor şi câtorva angajate de la o banca din apropiere. Am cunoscut copii, adolescenţi şi părinţi.
Am regăsit Câmpina ca un oraş transfigurat, unde taxiurile aveau flyere cu Lecturi Urbane, staţiile aveam afişe , iar undeva pe o stradă centrală am văzut un banner imens cu “Vino cu noi şi ajută Câmpina să citească”, unde oamenii cu care am apucat să vorbesc în stradă spuneau ca nu le vine să creadă că tinerii încă mai sunt interesaţi de cărţi şi de citit.
Interesant este faptul că atunci când povestea este spusă bine, roadele sunt pe măsură. Cosmin şi Corina, nucleul de organizare de la Câmpina auziseră de Lecturi Urbane citind articolul din ultimul număr Tabu (numărul poate fi găsit la chioşcuri şi în luna august).
Foto: Bianca Ghiorghici (şi album foto)
Video şi foto am mai găsit la Bogdan Antohe.
Ne-am întors târziu din Câmpina – cu un tren aflat în întârziere, după cum ne avertizase Bogdan Antohe – cu gândul deja la aventura Lecturi Urbane Piatra Neamţ care avea avea loc în acest week-end.
Cu ajutorul Petrom şi Paralela 45, vom pleca 18 bloggeri într-o excursie culturală #prinromania la #lecturiurbane #pneamt unde Anne-Marie Chelariu și Toma Nicolau se vor ocupa de poveste.
P.S.: Poza de sus – semnată Stelian Pavalache – reprezintă o parte din Oamenii Lecturi Urbane.
Pingback: Cum a fost la Lecturi Urbane Câmpina | Oraşul citeşte – Lecturi Urbane
Pingback: Despre micii comunicatori şi efectul de sectă « Blog de Doulfe
Pingback: Despre micii comunicatori şi efectul de sectă | doulfe
Pingback: Lecturi Urbane: când tinerii se implică și orașele citesc | Adrian Ciubotaru