Îmi aduc aminte de prezicerile apocaliptice de acum câtiva ani cu privire la becalizarea României. Era perioada când Băsescu îl luase în braţe pe patronul Stelei, PNG-ul părea că stă periculos de bine în sondaje, iar Becali era alintat de televiziuni încât îl vedeai pretutindeni (ştiri sportive, talkshow-uri, menţionat peste tot pentru excentricităţile sale).
Îmi aduc aminte de acel scandal făcut de Vadim în Parlament cu ocazia prezentării Raportului Tismăneanu de către preşedintele Băsescu.
Îmi aduc aminte de neruşinarea unui aproape om ca Adrian Păunescu.
Acelaşi Becali a câştigat doar 15% din voturile Colegiului său.
Acelaşi Vadim a luat doar 10%.
Iar acelaşi Păunescu care ne-a insultat inteligenţa atâţia ani spune la revedere Parlamentului.
Oameni siniştri, care au pătat imagini şi demnităţi, de care publicul votant a decis să se descotorosească. La fel cum aceeaşi oameni au decis ca partide deviante (PRM şi PNG) nu le mai reprezintă niciun interes.
În ciuda show-ului, în ciuda expunerii mediatice, în ciuda promisiunilor mesianice, aceşti oameni au fost taxaţi de un public plin de umor care însă nu simpatizează clovnii.
Faţă de 2000 (când PRM avea 20% din opţiunile de vot), este o îmbunătăţire binevenită.
Un alt semn de normalitate îl reprezintă eşecul (de altfe, previzibil) vedetelor de a-şi capitaliza un tip de încredere politică: Florin Călinescu, Luminiţa Anghel, Dida Drăgan sau Cătălin Zmărăndescu.
Bine, bine, ştii să jonglezi cu patru portocale în acelaşi timp, însă nu ma vei păcăli să-ţi dau votul meu.
În mod evident, există multe personaje care au câştigat la alegerile recente şi de care am fi dorit să fi scăpat, însă am încredere că sistemul îi va dejecta în curând şi pe aceştia.
Nu pot crede că acelaşi sistem care a scuipat un Becali, un Vadim sau un Păunescu este putred până în măduva oaselor.
Minunea democraţiei vine de la faptul că este un sistem perfectibil, un sistem care pot lua guri de oxigen din mers, fără a zgâria mari energii sociale, fără a destabiliza cadrul comunitar deja existent. Comunismul era perfect încă de la început. Ştiai de la primele acorduri toată partitura care va urma (naţionalizare, colectivizare, cenzura, Partidul unic etc.), nu exista cale de răz-gândire.
M-au bucurat acei tineri care au votat, care s-au interesat, care au mers pe mâna altora în care au avut încredere – cum a mers Andrei Roşca pe mâna lui Victor Kapra.
Mă bucură prezenţa lui Toader Paleologu în viitorul Parlament, la fel cum m-am bucurat că vehementul Fluture, bătut la cap, a pus mână de la mână şi a votat.
Susţin în continuare că votul în alb este o greşeală enormă, căci nu este rezultatul unui act de discernământ, ci doar simpla consecinţă a unui resentiment, a unei lehamite păguboase.
Nu spun că dezgustul nu are valorile sale igienice, însă dacă tot treci în vizită pe la noi, fii te rog cel puţin politicos şi zâmbeşte. Nu împrăştia în jur amarul şi veninul propriului dezechilibru.
Distanţa dezinteresului tău le creează politicienilor un spaţiu pentru abuzuri şi abateri.
Nu aş dori ca pe viitor oameni tineri şi capabili să intre în politică şi sa le fie aplicată aceeaşi prezumţie de vinovăţie care se aplică acum în bloc clasei politice.
Nu aş dori ca pe viitor să retrăim acel moment penibil al alegerilor din 2000, la fel cum nu mi-aş dori ca participarea la “viaţa cetăţii” să se oprească într-o zi oarecare, la capătul unei ştampile.
Procesul de primenire a unei tinere democraţii, a unui popor care încă n-a devenit naţiune, este unul permanent, căci poate Ideea de România o putem găsi în viitor, iar nu în trecut.
Later edit: A se vedea şi articolul din Le Monde.
Pingback: Romania dupa alegeri « Octavian Brinzea
Man, cum poti spune ca te bucura exemplul lui Andrei, si apoi sa critici votul in alb, cand chiar de la tine am auzit ca Andrei a ales sa-si anuleze unul din voturi? Sunt un pic nedumerit aici…
Nu ai dreptate.
acelas sistem care i-a ejectat pe cei amintiti de tine i-a propulsat pe Banicioiu, Ponta, Olguta Vasilescu…
cu un Toader Paleologu in parlament nu se face primavara…
cum nu stii cine e banicioiu? e unu care a facut medicina la fara frecventa, prea ocupat fiind sa vand locuri in camin si sa ii ridice osanale lui Nastase…
so?
Eros, pentru că ştiu că lui Andrei nu-i lipseşte discernământul
McGogoo, am scris că există încă oameni care nu au ce căuta acolo şi mai este multă treabă de făcut.
Si eu sunt mai optimist dupa aceste alegeri.
Chiar daca la mine in Vrancea pesedistii au avut 51% din voturi, nu cred ca ne vor mai putea face ce au facut in 2000-2004:blocarea dreptului la libera exprimare. Astazi sunt bloguri, suntem in UE, deja e altceva.
Faptul ca socialistii au strans atatea voturi la nivel national arata viziunea de viata a romanilor. Intreprinzatorii sunt mai putini decat cei care asteapta ajutor de la stat.
Am un sentiment de frustrare, trebuie sa recunosc, atunci cand vad ca unii clienti ai DNA-ului au intrat in Parlament. Dar am incredere ca va veni ziua in care romanii nu vor mai vota doar dupa “notorietate”. Aceste alegeri ne-au oferit intr-adevar cateva exemple bune in acest sens.
Oamenii de la tara si cei din anumite judete ale Moldovei(asa cum din pacate e si Vrancea mea)sunt in continuare inchisi in cutia socialismului. Nu toti, dar din pacate sunt multi.
Cum s-au fraudat alegerile parlamentare. Serial intr-un singur episod si cu 10 metode! Corupti au fost, corupti raman … bum-bum
Posted on decembrie 2, 2008 de Bogdan Barbieru | Editează
Cele mai tari metode de fraudare a alegerilor au fost in continuare mita electorala si metoda autobuzul devenit microbuz, adica transportarea la vot a alegatorilor cu microbuzele sau cu taxiurile.
In tara, politia s-a facut ca nu vede si ca vede, in functia de cum le-a picat fisa si culoarea politistilor.
O noutate in peisajul alegerilor autohtone o prezinta campaniile de dezinformare din ziua votarii.
MITA ELECTORALA
In mai multe localitati din tara politicienii au reclamat faptul ca oponentii platesc voturile, proba votarii candidatului facandu-se prin fotografierea votului sau, cum s-a intamplat in Zlatna, cu juratul pe Biblie dupa ce au iesit de la vot.
MICROBUZUL
Transportul alegatorilor la sectiile de votare.
VOT DUBLU
O persoana incearca sa voteze de doua ori, in localitati diferite, spre exemplu.
BULETINE DE VOT GATA STAMPILATE
Mai multe persoane au reclamat ca buletinele de vot erau deja stampilate cand le-au primit.
CAMPANIE DE DEZINFORMARE
O noutate in peisajul autohton. Spre exemplu, in Prahova, pesedistii au reclamat ca mai multe persoane le-au sezisat ca au primit telefoane in ziua alegerilor prin care erau anuntate ca sectiile in care erau arondate au luat foc sau ca nu se mai voteaza pentru ca s-au furat stampilele.
MINORI INFRACTORI
In judetul Constanta o fata de 17 ani fost prinsa cu mai multe – mai exact 47 – buletine si carti de identitate la ea in preajma unei sectii de votare. Acestea apartineau unor persoane care urmau sa primeasca 100 de lei pentru a vota numele unui candidat.
CAMPANIE ELECTORALA ILEGALA
In ziua alegerilor mai multe persoane, majoritatea politicieni, au facut campanie electorala, lucru interzis de lege.
OFICIALI INFRACTORI
Seful PDL Slobozia s-a ales cu dosar penal si amenda pentru ca promis mai multor alegatori ca daca voteaza cu membrii PDL primesc o a anumita suma de bani.
STAMPILE DISTRUSE
Doua stampile distruse in Vrancea, in Odobesti stampila de control distrusa, la Jilava o stampila disparuta din senin. Aceste evenimente, alaturi de altele, au dus la intreruperea temporara a votarii.
URNA MOBILA
Mai multe persoane au cerut urna mobila, in unele cazuri aratandu-se ca persoane care au chemat urna mobila nu aveau drept de vot in aceasta locatie sau nu este persoana in cauza
· In concluzie, daca s-a furat asa, sa vedem la prezidentiale cum s-o fura si altcumva, ca metodele astea s-au cam invechit si au cam devenit celebre. Campanie de primavara placuta stimati corupti … pardon, ptiu … stimati parlamentari. Vedea-v-as la munca cot la cot cu taranii carora le-ati cerut votul!
barbieru@ymail.com
Filed under: Tatim – tampiti aurolaci tembeli idioti misogini, biroul de investigatii, cu satra prin Parlamentul Coruptiei, irefutabila mare adunare a ipocritilor, o floare numita coruptie, scenarii in ciorna | Tagged: alegeri parlamentare 2008, coruptie, fraudarea alegerilor, furaciuni, votare,
… 🙂 Multpreafericitul Andrei a votat cu discernamant!? …
Eu sunt optimista si cred ca Ideea de Romania o vom putea REgasi in viitor. Votul uninominal este abia primul pas in trierea politica, triere care, ca oricare alta, se face pe etape, progresiv. La prima eliminare au iesit barzaunii multpreaderanjanti, pe care i-ai amintit, iar restul urmeaza… 🙂
sistemul nu este putred? serios? ia vezi exemplul de la Buzau, cel mai elocvent, dupa mine… Ministrul Justitiei, atentie, al J-U-S-T-I-T-I-E-I a luat mai putine voturi decat un afacerist-interlop. Iti dau cazul Bucurestiului, unde la jumatate din colegii, cei care au avut cele mai multe voturi NU au intrat. Deci, omul care s-a dus la vot pentru ca l-ai facut mucios, caruia i-ai spus ca “el poate schimba ceva”, s-a dus, a votat schimbarea si ea nu e. Mai vrei? Tariceanu NU trebuia sa intre, s-au RENUMARAT voturile. Mai pe fata de atat ce vrei? Stampile furate, voturi furate, candidati patati care se duc sa candideze la Mizil sau la Dabuleni pentru ca le e teama de bucuresteni. Poti, tu, cu votul tau, schimba asta? Nu-mi raspunde, ca tocmai ti-am demonstrat ca nu.
In euforia ejectarii lui Becali, Vadim si Paunescu – vorba lui McGogoo – nu vedem cârdul de neaveniti care au intrat cu ocazia acestor alegeri. Cu ce e Oana Mizil sau Udrea mai buna ca Becali? Doar pentru ca e mai fotogenica si nu pupa cruci? O vezi tu capabila sa faca ceva pentru natia asta? Poate doar legea rochiilor de seara… Nu spun ca mi-as fi dorit circul lui Becali sau Vadim, dar nu ma incanta in nici un fel ca sunt parlamentari care vor fi doar carne de tun si masini de votat ale unui partid.
Sistemul nu e putred? Ba este. Mai putred decat iti place tie sa crezi. JUSTITIA, aia e cheia. Oamenii se … ea, la fel cum se … ea si parlamentarii pe care tot noi i-am ales. Suntem intr-un paradox grav: vrem o justitie functionala, dar alegem scursuri care sa ne conduca. Nu crezi ca avem (ca natie) o minte bolnava? Eu zic ca e chiar mancata de viermii lui Creutzfeldt Jacob. Dar, nu, voi, filosofii tot credeti ca tratamentele soc (gen “Muciosilor!”) vor da rezultate. Suntem o natie confuza pe care niste comunisti au violat-o din 1950 incoace, dar si mai abitir (de si mai multi) incepand cu ’89. Iar asta nu se va termina curand. De fapt, cred ca niciodata. Va fi doar iluzia ca s-a terminat. Ei vor mima democratia atat de bine, incat nici n-o sa mai simti cand te violeaza.
Am uitat sa adaug ca oameni ca Dan Dumitrescu, care a facut o campanie frumoasa (ma rog, interesanta, putin iesita din tipare) care a avut un oarecare succes pe net, a luat 250 de voturi? Asa cum ii spuneam, el peste 4 ani va face iar o campanie (si mai) buna, si tot altii vor fi in Parlament.
Fluture, Dan Dumitrescu îşi poate construi în acest timp un awareness destul de solid pentru ca peste patru ani să poate candida de pe alte poziţii.
În condiţiile actuale, putea ieşi şi primul pe Colegiu, însă dacă partidul n-a reuşit peste 5%…