Dreapta, Nokia și stânga

0 Flares 0 Flares ×

Tehnologia pe care o folosim este setată după coordonatele imaginaţiei. Dacă mintea umană este un laborator de simboluri, tehnologia urmează aceleaşi frecvente prin care devine recognoscibilă în mod universal.
De exemplu, jocul snake de pe telefoanele Nokia se poate juca şi cu două taste: tasta dreapta automat devine şi tasta sus, iar stânga devine jos. Ce înseamnă toate acestea? E destul de simplu: dreapta-sus şi stânga-jos este cea mai răspândită şi conturată corespondență, este o schema întâlnită în orice mediu cultural.

În orice tradiţie religioasă, dreapta semnifică binele şi este asimilată înaltului, iar stânga este moralmente negativă. Clickul stânga este cel primar, cel mai la îndemână (cum e şi viciul), pe când clickul dreapta e cel pretențios, situat dincolo de suprafaţa lucrurilor. Este cel ce oferă informaţii adiţionale; însăşi poziţionarea mouse-ului spune ceva.

Sistemul european de răsfoire a cărţii este de la stânga la dreapta, de la început la sfârşit; simbolic vorbind, dacă lumea a fost creată la stânga rudimentară, menirea noastră este să împlinim creaţia într-o dreapta finisată. Întotdeauna mirele stă în dreapta, crucea se face cu mâna dreaptă, prioritatea este de dreapta, se salută cu mâna dreaptă. Lipsa ei este o valoare etică (maladroit, stângaci, right way) şi exemplele pot continua la infinit. Este o schemă simbolică de care toţi ne folosim, însă a cărei amploare mentală nu o conştientizăm.

Subiectul este extrem de vast, încerc să descifrez doar câteva gesturi cotidiene. Posibilitatea plăcerii autoerotice este mai mare dacă ne masturbăm cu mâna stânga, de vreme ce tindem să o simţim pe această mai străină? De ce aproape aproape întotdeauna sărutăm prin dreapta nasului partenerului?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

5 thoughts on “Dreapta, Nokia și stânga

  1. mack

    pentru că majoritari sînt dreptacii. pentru că dreapta e asociată cu emisfera stîngă, analitică, verbală, logică. şamd.

    Reply
  2. dead_fish_on_a_stick

    e usor sa gasesti simboluri, atunci cand stii ce cauti si ce vrei sa gasesti. de exemplu snake-ul la nokia se poate juca si cu tastele 1 – 9 si atunci dreapta devine jos si stanga sus. dar nu ar mai fi un exemplu bun atunci, nu?
    sau rasfoitul unei cartii de la stanga la dreapta presupune sa dai paginile dinspre dreapta inspre stanga.
    sau sarutatul pe partea dreapta se datoreaza probabil tot faptului ca suntem dreptaci. cel putin o mare parte. e mai usor sa saruti pe cineva care sta in stanga ta, decat pe cineva care sta in dreapta ta. si probabil se datoreaza unei mobilitati mai mari a partii drepte a corpului.
    samd:)

    Reply
  3. Adrian Ciubotaru Post author

    ok, ok,ok. Ideea ca totul este pre-orientat e oferita de faptul ca majoritatea oamenilor sunt dreptaci (exista o directie). Iar daca aceasta directie nu este neutra (este semnificata diferit), e normal sa cautam si sa gasim pattern-uri in tot ce e in jurul nostru.
    Desigur, exista un risc al unor interpretati circulare, insa de ce sa nu ni-l asumam?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *