Cum a decurs vizita în Hunedoara

25 Flares 25 Flares ×

Acum câțiva ani am asistat la o discuție despre existența orașului Hunedoara, discuție care mi-a relevat faptul că sunt destui cei care nu cred că, în afara județului Hunedoara, mai există un oraș cu același nume.
Dincolo de anecdotică, întâmplarea poate fi văzută ca un indiciu despre cât de puțin e cunoscută această zonă publicului larg din România.

vizita-in-hd-500x500
Week-end-ul care a trecut am fost invitat în cadrul unui eveniment dedicat tocmai acestei zone – Vizită în HD – și despre care voi scrie pe puncte în rândurile următoare:

  • Primul Parc dendrologic (al treilea ca mărime din Europa) pe care l-am vizitat: în Simeria.
    Un obiectiv pe care primarul din localitate se străduie să îl promoveze printre luptele politice și economice în ceea ce privește valoarea imobiliară a locului.
    În țară sunt câteva asemenea parcuri dendrologice, dar judecând după un mic sondaj, sunt destul de puțin cunoscute.
  • Prima vizită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa – capitala pe care romanii au construit-o după cucerirea Daciei. Un loc (plin de turiști) unde se pot admira fundațiile unui For Roman, ale unui Templu și câteva dintre zidurile exterioare.
  • A doua oară la Sarmizegetusa Regia – capitala inițială a dacilor. Un loc plin de încărcătură istorică și spirituală unde se ajunge greu (pe un drum neasfaltat) și unde, de câteva săptămâni, jandarmi și angajați ai unei firme private păzesc totul 24 de ore din 24.
    În zonă activează frecvent căutători de comori care bat munții pentru aurul dacilor.
    Ghid ne-a fost Vladimir Brylynski (numit și “ultimul dac”), un jurnalist hunedorean pasionat – e puțin spus – de istoria și spiritul dacilor.
  • Prima dată când m-am dat pe un tobogan cu apă: la Aqua Land-ul din Deva.
    Cum am spus și pe Facebook, copilul din mine a rămas fascinat de această experiență în care aluneci prin întuneric, iar, la final când totul se luminează, te trezești aterizat în apă.
  • Festivalul Virşlilor (a cuprins și un semimaraton), un festival unde ne-am bucurat în centrul Devei de un concert MIhai Margineanu și de o degustare a celebrilor cârnați. Pentru cunoscători, rețeta folosită a fost cea de Brad.
    Se mănâncă cu muștar și boia, sunt făcuți din carne de capră și oaie, dar nu te mai saturi de ei. Spun “dar” pentru că, în mod obișnuit, nu sunt un fan al produselor din… jurul acelor animale.
  • Simeria e un oraș mic, dar este unul dintre cele mai importante noduri feroviare din țară. Vizita la depoul feroviar din localitate a fost ocazia de a afla mai multe despre trenuri, despre întreținerea garniturilor și repararea locomotivelor.
  • Deși ne-am plimbat de colo colo, cazarea și baza am avut-o în Hunedoara, la Best Hotel. Un loc care ne-a găzduit două nopți și unde am stat la destule povești și bancuri până spre dimineață.
  • Castelul Corvinilor este probabil cel mai vizitat obiectiv al județului. O construcție gotică cum rar găsești în această parte a continentului care se află acum în plină renovare, dar, chiar și așa, turiștii se înghesuie zilnic printre ziduri și încăperi.
  • Când ești blogger și umbli mult, te înveți cu tot felul de organizatori. În acest caz, Sebi și Denisa au fost cei care au avut grijă de toate, dincolo de întârzieri, dincolo de schimbarea unui traseu sau părăsirea unui sponsor.
    Nu este ușor – financiar, logistic și uman – să aduci și să ai grijă de 15 bloggeri veniți din toate colțurile țării să îți viziteze regiunea.
  • Am pus aici galeria foto. Pozele făcute cu telefonul se regăsesc pe hashtagul #vizitainHD folosit atât pe twitter, cât și pe instagram.
  • Hunedoara nu este buricul României. Nu este nici cel mai plin de obiective și nici cel mai înstărit județ, iar orașul Hunedoara este o umbră industrială.
    În schimb, soselele sunt bune, iar turismul locului – incluzând și Parcul Natural Retezat – nu stă chiar atât de rău. Este totuși locul pe care dacii l-au ales drept centru al regatului lor și unde orice vizită poate fi o reîntoarcere către cunoașterea originilor noastre.
  • Partenerul propriu de călătorie a fost Ford România. La volanul unei mașini pe care o cunoști pe toate fețele și în care ai încredere, drumurile lungi sunt mai puțin obositoare.
    Am avut la dispoziție un Ford Focus cu motorul 1.0 Ecoboost (care a câștigat pentru al doilea an consecutiv premiul 
    International Engine of the Year) și căruia nu i-am simțit “mărimea” decât pe curbele strânse de pe Transalpina (pe unde m-am întors).

Au mai scris: Robin Molnar, Raluca Popa, Spanac, Tudor Popa, Cristi Serb, Cătălin Pavăl, Auraș Mihai (lista este în curs de actualizare).

Vizită în HD 2013 a fost un eveniment organizat de Denisa şi Sebastian Bârgău şi HD Travel. Proiectul este susţinut de Primăria Oraşului SimeriaAgenţia de turism TOC InternaţionalBest Hotel HunedoaraCred ONGCastelulCorvinilorHD.roWebbusiness.ro. Partenerul media a fost săptămânalul REPLICA.

25 Flares Twitter 2 Facebook 23 25 Flares ×

4 thoughts on “Cum a decurs vizita în Hunedoara

  1. Pingback: Atractii in HD | raluxa.com

  2. Pingback: Vizita in HD, un eveniment de promovare a judetului Hunedoara

  3. Mac

    Multumesc pentru o asa prezentare a judetului in care m-am nascut si in care traiesc. Ar putea fi si mai bine aici daca politicienii care il conduc si-ar da mai mult interes…

    Reply
  4. Pingback: Atenție pe Transalpina | Adrian Ciubotaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *