Cele mai multe din problemele noastre imediate tind să devină simple probleme de imagine. Banii, locul de muncă, o despărțire, aproape orice își poate găsi rezolvarea în finisarea imaginii proprii. Problemele de imagine sunt simple, însă nu sunt banale.
Pentru a le rezolva, ai nevoie de cunoștințe, abilități, carisma și noroc.
În avalanșa de curentele relativiste și hermeneutici fluide — totul e conjunctural, totul este o chestiune de percepție, aparența creează esența — pare a fi normal ca imaginea să devină din ce în ce mai prezentă în jurul nostru ca o problematică interesantă.
Am fost părăsiți de o iubită pentru că nu am fost în stare să întreținem o imagine de mascul echilibrat, am pierdut un loc de muncă pentru că imaginea noastră de trântor a prevalat celei de angajatul lunii — nu e suficient să fii harnic, trebuie să nu uiți să transmiți în jur că ești.
A face un lucru și a spune că l-ai făcut, nu este definiția relațiilor publice?
A fi responsabil nu este trăsătura morală — ce ar implica onestitate, punctualitate, seriozitate și alte virtuti interesante —, ci este caracteristica pragmatică de a afișa prin toți porii tăi sociali că ești responsabil.
La acest capăt al eticii, nu există responsabilitate în sine, ci responsabilitate pentru ceilalți, pentru un anumit grup, pentru anumiți oameni, pentru un anumit public țintă.
Fă un lucru bun, însă nu uita să spui că ai facut acel lucru.
Dacă ai facut un lucru rău, sună un specialist și gândiți-vă cum puteți rezolva această criză de imagine. Fă-ți un site!
Imaginea proprie e arma care trage gloanțe pentru binele tău chiar și atunci când dormi, chiar și atunci când faci sau spui lucruri prostești, chiar și atunci când te rulezi pe tine la o viteză inferioară capacitătiilor tale cilindrice. E greu să îți construiești o imagine, însă o dată lansată, capătă o uimitoare inerție socială.
Bunele mele intenții au nevoie de o strategie de imagine pentru a deveni rentabile pentru comunitatea mea, pentru prietenii mei și pentru posteritatea mea.
Nu poți dona un dolar pentru copiii din Africa, iar apoi să stai sub pat două săptămâni. Trebuie să devii vizibil pentru cauza ta!
Apariția peste noapte a strategilor de imagine, specialistilor în PR, branding de companie și persoană etc., nu semnalizează neapărat epoca unei dictaturi a aparențelor, cât mai ales apariția unui nou tip de hermeneutică: dacă esența există doar prin contextualizare, atunci aparențele sunt cheia.
Situația este oarecum pe dos: aparențele nu mai ascund în spate o esență, ci camuflează sau înfățișează — e totuna — o imagine în
fața lor. Acest tip de hermeneutică este una perfect compatibilă cu noul tip de moralitate pe care epistemologia cuantică încearcă să-l
promoveze. Esența nu mai este separată de aparență — principiul inseparabilității — iar dacă modifici aparența, esența — care este
la rândul ei fluidă — se va transforma și ea.
Un tip de 20-30 de ani care se pișă în pat are o imagine proastă din cauza lipsei sale de viziune și a prejudecăților noastre.
Dacă ne-am documenta despre elementele terapeutice ale acestei activități pe care, dintr-o prejudecata culturală, noi ceilalți o vedem extrem de neonorabilă, lucrurile ar sta cu totul altfel.
Întreabă un specialist cum poți deveni un om de succes și fii sigur că unul din sfaturile oferite va fi acesta: afișează o imagine de om de succes! Miza nu este atât de simplă și superficială.
Provocarea nu este modul cum te afișezi pentru ceilalți, ci modul cum îți prezinți propria imagine în proprii ochi.
Cine este acel tu însuți despre care toți vorbesc că ar trebui să fii?
Hm,stii ce-mi spunea fratiorul meu de 8 ani?”Pai,daca vrei sa-ti faci cunostinte noi,minte-le.Pacalestele.Da-te bine pe langa ele,crezand ca le esti prieten.”Deci,fa-ti o imagine “buna”,facandu-i pe ceilalti sa creada ca esti ceea ce de fapt nu ai fi…Nu?Fa-ti un blog unde sa te lansezi in elucurbatii filosofice,in emancipari intelectuale,etc.,unde ai putea sa-ti etalezi diverse forme ale fortei proprii.Desi,pana la urma,totul tine de interpretare.Daca afirmi prea mult ca TU esti cel care ai facut un anumit lucru,oamenii ar incepe sa se intrebe daca ai facut IN REALITATE tu acel lucru.Cei frustrati se lauda in permanenta.You’ll see…
Ioana, ai inteles gresit, probabil efortul de condescendenta din comentariul tau s-a suprapus peste efortul de intelegere al textului. N-am facut o apologie a cosmetizarii imaginii proprii si nici a laudei de sine permanente. Ai lasat un comentariu si te-ai semnat “Ioana”, ai facut un lucru si apoi ai spus lumii ca tu ai facut acel lucru, apoi lumea va spune la alta lume ca tu ai facut acel lucru (in text, o data lansata, o imagine capata o inertie sociala uimitoare).
Te mai astept:)
magnific! si noi te mai asteptam, Adrian.
felicitari pentru punctul minunat pus pe i-ul care trebuie ;-p.
Deci, “daca modifici aparenta, esenta (fluida) se va modifica si ea”.Esenta e in stransa legatura cu aparenta,zici tu.”afiseaza o imagine de om de succes” daca vrei sa fii unul.Sau daca esti,atunci STRIGA asta tuturor,pentru ca “imaginea proprie e arma care trage gloante pentru binele tau”,nu?
Iar de semnat am facut acest lucru pentru ca mi-am asumat o actiune,pentru ca aceasta e A MEA. 🙂
Iar de vazut,nu vad niciun I si niciun punct,Jez…
A,si raspunsul la intrebarea ta,Adrian,e din punctul meu de vedere:Nu ;)Nu setezi un orizont asa usor..:)
ioana, imi cer scuze daca am fost pe langa.
ma gandeam doar ca si-a ales un subiect interesant, actual, l-a abordat bine si a tras si niste concluzii care invita la o meditatie ‘constructiva’.
ideea de psihologie inversa e destul de tricky. cainele care latra nu musca (nu intotdeauna), mutu ute pamantu (nu intotdeauna), ala care se lauda de fapt e bata (nu intotdeauna).
lauda de sine nu inseamna neaparat mistificarea sinelui. asa cum modestia nu se intalneste neaparat numai la cei modesti, ci si la unii cu vanitatea cat casa. deci, da, totu e al dreaku de relativ, ‘tu-i!
ma intreb daca iti poti imagina cum ar arata o realitate construita (doar) din gandurile noastre. ti se pare o utopie, nu?
relax, “there is no spoon” 😉
dar realitatea ESTE construita din gandurile noastre.;)Chiar crezi ca ce simti tu e real de-a binelea?Ca ceea ce vezi tu e adevarul adevarat?Nu,e mai mult vointa+-imaginatie.
:-* eh, uite, aici suntem in acord 🙂
De data asta chiar te-ai dat de gol…draga Adi…important este ca ai la indeamana toate mijloacele perfecte ale nasterii unei noi si iar noi imagini:)
[New Post] Celulele cancerigene au o imagine foarte proastă http://www.adrianciubotaru.ro/celulele-c…
@adrianciubotaru De acord!!!