Pe lângă faptul că este fascinant în sine, Bucureștiul impresionează și prin modul cum se reinventează. Acest spațiul urban este plin nu numai de povești, cât şi de experimente, lucruri neconvenționale şi încercări de schimbare. Pentru a genera asemenea experimente, Bucureştiul are nevoie de comunităţi de oameni care doresc să încerce lucruri şi să genereze aceste poveşti.
Am aflat recent de o asemenea comunitate unde oamenii experimentează şi reinterpretează artistic oraşul. Bucharest by hand – un proiect susţinut de Grolsch – este o platformă care adună experimentaliști ce doresc să contureze o hartă subiectivă a Bucureștiului prin experiențe artistice, texte, filme și fotografii la proiecte culturale, arhitectură, urbanism, antropologie si banda desenată.
Am rămas uimit de stilul de reinventare a spațiului bucureștean propus de Noper (un artist de care nu auzisem înainte): un măcelar, o pasăre Phoenix industrială sau resemnarea în faţa creaturilor gigantice din sudul oraşului. Am admirat pozele lui Alex Gâlmeanu postate în comunitate (câteva televizoare, un sud în flacări sau o antenă plimbându-se prin centrul vechi) și textele lui Dragoș Bucurenci.
Acum câteva zile, am găsit pe Facebook o poză de la o mică şi amuzantă poveste la care am participat în anii trecuți. Ne adunasem la intrare în Parcul Herăstrău şi ne-am bătut cu apă. Nu știu dacă am redesenat spațiul urban, dar sunt convins că joaca de atunci s-a înscris perfect în apucăturile și mofturile Bucureștiului.
Ceea ce mă bucură și mai mult este faptul că alături de Bucharest by hand, comunitatea Lecturi Urbane organizează o ediție specială la metrou, marți, 19 aprilie, unindu-și forțele în același demers de îmblânzire a locurilor, a oamenilor și a Bucureștiului.
Bucurestiul este fascinant? 🙂 Va mintiti singuri prieteni. Bucurestiul e o mizerie. Nici timpul nu a putut sa il spele cum trebuie. Care a mai iesit din Romania stie sa defineasca si fascinantul in materie de urbanism.